Referat från 15 års firandet Ringsjöbygdens fågelskådare 20241119

Denna fuktiga och kalla tisdagskväll i november firade Ringsjöbygdens fågelskådare 15 år, som förening, med att samla medlemmarna i Bykupan Osbyholm.

Ordförande Lars-Olof Nilsson hälsade 49 personer välkomna och riktade ett speciellt välkomnande till Staffan Åkeby (SÅ), som skulle berätta om sin resa till Kuba i februari 2024.

Innan SÅ fick ordet passade Lars-Olof på att göra reklam för att köpa 2025 års almanacka och presentera vinsterna som är två olika smidesalster från Blossehus, tre olika fåglar i trä från Naturbokhandeln, en mugg från Naturbokhandeln och två fotografier med fågelmotiv skänkta av Per Uno Nilsson.

Lennart Andersson och Per Uno Nilsson hade hjälpts åt att välja ut bilder till årets almanacka precis som tidigare år. Lennart och Per Uno tyckte att det var svårt att få medlemmarna att skicka in bilder och föreslog att fina fågelbilder, som publiceras av medlemmarna på Face Book skulle vara tillåtna att ha som underlag i nästa års almanacka. Det skulle i så fall innebära att Lennart eller Per Uno kontaktar vederbörande och ber att få bilden till sig. Motsvarande sätt tillämpas redan av SKOF. Almanackan är en viktig intäkt för föreningen för att bekosta bl.a. innemötena och andra sammankomster.

Därefter fick SÅ ordet att berätta om sin resa till Kuba. SÅ reste med Avi Fauna och hade tagit bilderna med sin egen mobiltelefon men de flesta fågelbilderna var tagna av Arne Andersson i Nyköping som också var med på resan.

SÅ inledde med att berätta om öns omvälvande historia och Columbos landstigning år 1492. Den indiska ursprungsbefolkningen utplånades efterhand under spanska kolonialtiden 1511-1898. Sockerplantagerna fick stor betydelse. På 1900-talet och framåt har det varit en del oroligheter och ön har idag inget kvar av tidigare glansdagar.

Kuba är nästan lika långt som Sverige men har betydligt mindre yta och ungefär lika stor befolkning. Motorvägarna på Kuba trafikeras av lite bilar (finns ingen diesel eller bensin), jordbruksmaskiner, häst och vagn samt en del betande boskap. I träden längs vägarna kan Kubasvartvråk skådas. Kalkongam är vanlig. Den har naket huvud för att den inte ska smutsa ner sig när den äter as.

Det är tidvatten runt Kuba och vid ebb utnyttjas det av fågellivet eftersom korallreven blottas bl.a. skådas Karibflamingo.

Kubas nationalfågel är Kuban Trogon, som har samma färger som Kubas flagga (röd, vit, blå).

I träsken ovanför Grisbukten finns en endemisk hackspett, Kubaspett. Här skådar man även Ralltrana. Det som fångade mest intresse var dock Bikolibrin, som är världens minsta fågel och endemisk. Färgerna utgörs av prismor i fjäderdräkten och skiftar beroende på hur ljuset faller. Smaragdkolibrin är lite större men även den endemisk.

SÅ visade även bilder på tomma butiker och berättade att invånarna har ransoneringskort. För att klara tillvaron försöker invånarna ha egna grönsaksodlingar och höns för att få ägg.

Jordbruket tillhör staten och det finns inga reservdelar till jordbruksmaskinerna. Vanlig syn är att oxar drar enkla jordbruksmaskiner.

I Havanna finns det färgglada hus men mycket är i förfall.

Deltagarna på resan hittade samtliga 126 endemiska fågelarter och samlade totalt 154 X och var mycket nöjda med besöket på ön.

Lars-Olof tackade Staffan Åkeby med att överräcka en flaska av årets glögg.

Därefter firades 15 åringen med att inmundiga landgång och chokladbiskvi från Tahiti kondis i Hörby.

Med vyerna och fåglarna på Kuba i minnet och mätt mage lämnade medlemmarna Osbyholm för färd hemåt.

 

Vid pennan

Ann-Margret Svärd Nilsson/sekreterare

Priser i almanackslotteriet. Två tavlor av/från Per Uno Nilsson tillkommer.

 

Allhelgonaskådning 2 november

Förhoppningen var att det skulle blåsa kraftiga västliga/nordvästliga vindar denna dag. Då drar det nämligen havsfåglar som labbar, liror, stormfågel och olika alkor från Nordsjön. På fredagen blåste det och det rapporterades både svartnäbbad islom, grålira och storlabb från Yttre Kattvik och Kullen.

Givetvis hade vinden ändrat sig till vår exkursion och det var nästan vindstilla men det blev en bra dag ändå.

Vi började skådningen redan i Stockamöllan då några varit nere vid vattenfallet och sett strömstaren som ses här från och till. Vi andra gick dit och hittade strömstaren snabbt och så kom det en forsärla och flög förbi. På väg tillbaka till samlingen så var det två strömstarar som syntes.

Vi drog iväg och första stopp blev Utvälinge där vi spanade ut över havet och Sandön. Skäggmes hördes i vassen och storspovar födosökte i vattnet. Snart hittades en svartsnäppa och annat vi såg var kanadagås, småskrake, ejder sångsvan, ägretthäger och smådopping.

Nästa stopp blev Svanshalls hamn. Här hade det rapporterats svartnäbbad islom tidigare på morgonen men den hade dragit vidare när vi kom. Ute i havet såg vi tordmule, sillgrissla, tobisgrissla och smålom. Ett gäng havssulor födosökte och några toppskarvar flög förbi. Efter att ha fikat drog vi vidare till Kullen. Här var det inte så mycket fågel utöver tiotalet havssulor utanför spetsen. I övrigt blev det nytt insektskryss i form av enfältmätare upp vid fyren. Detta firas dock inte med bakelse som vi gör när vi ser någon ny fågelart. Vi gick tillbaks till parkeringen och funderade på vad nästa stopp skulle bli. En koll på artportalen visade att det setts vattenpiplärka vid Strandbaden, Nyhamnsläge så vi styrde kosan dit. Tyvärr behagade den inte visa sig men vi fick vinterhämpling och snösparv och det är alltid kul.

Vi avsluta med en sista fika innan vi skiljdes åt efter en härlig dag som trots allt gav lite havsfågel trots att det inte blåste.

Lars-Olof

Artlista

Kanadagås  vitkindad gås  grågås  knölsvan  sångsvan  bläsand  gräsand  kricka  vigg  ejder  knipa  småskrake  ringduva  smådopping  storspov  svartsnäppa  skrattmås  fiskmås  havstrut  gråtrut  sillgrissla  tordmule  tobisgrissla  havssula  storskarv  toppskarv  gråhäger  ägretthäger  fjällvråk  ormvråk  skata  råka  kaja  gråkråka  korp  blåmes  talgoxe  skäggmes  gärdsmyg  stare  koltrast  strömstare  pilfink  forsärla  ängspiplärka  bergfink  grönfink  vinterhämpling  grönsiska  snösparv  sävsparv