9 maj tog vi en tur till Hallands Väderö.

Lördagen 8 maj hade föreningen utflykt till Hallands Väderö. Vi var 29 personer som tagit chansen att få skåda och gå en rundtur på denna lilla ö i Kattegatt.

Några deltagare hade åkt upp tidigt på morgonen för att leta blåhake, vi andra samlades kl 07.30. Först i Hörby sen vidare till Höör och sist Stockamöllan för gemensam färd upp. Denna gång körde var och en i sin egen takt allt för att slippa stress på motorvägen.

Vädret var inte på topp. Det var mulet, ca 10 grader och lite vind. Det hotades med regn men vi höll tummarna för att vi skulle hinna runt ön och över till fastlandet igen innan ovädret tog fart. Även vindarna var spådda att öka. När vi stod på kajen vid båten och tittade ut mot ön såg det hyfsat ljust ut.

DSCN1810
Samling inför avfärd.

Monica samlade in pengar och löste biljett för oss alla. Bekvämt och enkelt.

Vi gick ombord en kvart före avgång. Många resenärer till ön idag. En hel del barn och ungdomar med sina föräldrar och ett annat skådargäng på 6 personer skulle ditut. En del besökare från landet i väst var också med.

DSCN1812
Snart bär det av!

Färden över var lugn. Tog ca 20 min. Vi fick se tordmule och tobisgrisslor i vattnet. Även ejder och på klipporna stod havstrut och storskarv.

Vi var framme i Torekov ca 10.20. Precis som planerat.

DSCN1818
Inloppet till ön.

Båten gled i sakta mak fram till bryggan och efter landstigning tog vi oss upp om backen för samling.

Denna ö är en riktig liten pärla. På något sätt förflyttar man sig tillbaks till skoltiden och kommer ihåg vårens så spännande skolutfärd.

DSCN1876
Nu var vi i Sandhamn.

DSCN1820
Skutan på väg tillbaka.

Vi bestämde att vi skulle gå en bit mot fyren för att leta upp en bra plats att inta fm fikat. Den platsen dök upp snabbt. Suget var stort då vissa ätit första frukost redan 04.30.

När vi sitter på gräset och njuter av matsäcken får vi sällskap av ärtsångaren som håller låda bakom oss. En korp kommer flygandes. En hel del svalor flög omkring + lite annat smått och gott.

DSCN1821
Första fikat.

Efter fikarasten tog vår promenad fart på allvar. Vi hann inte långt förrän det blev ett stopp, någon upptäckte turkduva i ett buskage. Även dagens första stenskvätta visade upp sig. Fåren med sina små lamm gick runt omkring oss.

DSCN1825

Vi vandrade vidare, bara en liten bit sen blev det stopp igen. Gråsiskor satt i trädtopparna. Sen hade vi ”bekymmer” med en stenskvätta som vi emellanåt fick till törnskata. Men det var stenskvätta!

Vi vandrade vidare över fältet, lyssnade på mycket småfågel. Grönfink flög runt och en järnsparv sjöng så vackert för oss som kom sist. Sädesärlorna sprang framför våra fötter. Här såg vi också en av öns många harar.

Grönfink
Grönfink.

Gulsparv
Gulsparv.

gulsparv rätt eller
Gulsparv, foto Sven-Åke.

Nu var vi nästan framme vid fyren. Här ställde vi oss på bredden och skådade ut över havet. Tobisgrissla, ejder, snatterand, strandpipare, havstrut mm låg för våra fötter långt där borta. Med det avståndet är tuben ett stort hjälpmedel, i den upptäcker man mycket och tur är väl det. Strandskator gick på marken en liten bit framför oss.

DSCN1827
Gjusar på rad.

Ejder
Ejder.

DSCN1838
Tobisgrisslor.

Vi tog några steg närmre fyren. Nästan samma fåglar men från en annan vinkel. Efter en stund är det någon som upptäcker en flock fåglar på ett litet rev. Här blev det verkligen spekulationer. Var det skärsnäppa eller inte? De kloka kom fram till denna art och vi andra hade inget att sätta emot.

DSCN1842
Några gick närmre revet.

Nu vandrade vi vidare förbi fyren. Ganska snabbt ett stopp till. Det var havet och dess innehåll som var i fokus. Här fick vi bl a se öns koloni på silltrut. Lik havstrut men med gula ben. De som var snabbast att artbestämma drog vidare medan vi som inte är så snabba tyvärr kom på efterkälken.

Silltrut
Silltrut.

gullviver
Gullviva, foto Sven-Åke.

DSCN1856
Strandskata och tobisgrissla.

Stenskvätta
Stenskvätta, Sven-Åke.

Sälar
Sälar i hög.

Synd när det händer. Det tog tid att komma ifatt då några av oss, däribland undertecknad, hade svårigheter i den kuperade terrängen. Men så småningom hann vi ifatt de andra. Stigen vi vandrade gick över klipphällarna och ibland var nivåskillnaderna i största laget. Vi bar nästan alla på ryggsäck och tub eller kamera så det var till att balansera väl. Synd jag inte kollat upp bättre, jag tar på mig den dåliga planeringen. Hoppas ingen fick sviter efter denna ”promenad”.

Vi tog oss till Kapellhamn och där intog vi vår andra fika. Klockan var omkring 13.00. Vi satt vid något som förmodligen varit ett mindre lantbruk en gång.

DSCN1859
Andra fikapausen.

När vi var färdiga med fikat gick vi bara en liten bit bort för att leta fågel i vattnet. Någon hade nämnt rödspov och det var den som skulle letas upp. Fågeln hittades men det beslöts att det var en myrspov som stod där med näbben nerstucken bland fjädrarna på ryggen. Mosnäppa, rödbena, kustpipare, strandpipare, tofsvipa mm fanns i vattnet eller vid strandkanten.

mosnäppa
En liten mosnäppa framför de vitkindade gässen. Vid stenen längst fram står en tofsvipa.

snäppa vilka
Tofsvipa, strandskata, rödbena och kustsnäppa, foto Sven-Åke.

snäppa vilken
Rödbena, foto Sven-Åke.

Kustsnäppa
Kustsnäppa.

Mindre strandpipaare
Större strandpipare, foto Sven-Åke.

Nu började det dugga. De första dropparna talade om att något var på gång. Men lika fort de kommit lika fort upphörde de igen. Skönt!

Vi började promenaden mot hamnen och båten som skulle hämta oss.. Vi passerade Väderömuseet/Lotsstugan längs stigen vi gick.

DSCN1861

Nu kom vi igenom grinden som ledde oss in i skogen och på den stod att vi hade drygt 2km kvar.

Vi gick på skogsstigar, nästan som i en djungel, och det blev bra mycket lättare att sätta fötterna på detta underlag. Längs vägen fick vi bekanta oss med engelska kyrkogården och den största eken på ön.

DSCN1862

DSCN1863

DSCN1869

DSCN1868

DSCN1867
Största eken krävde tre bilder för att visa sin storhet.

DSCN1866

Bokskogen stod i sin allra skiraste skepnad. Vackert! Tänk om vi kunde få ha detta späda ett antal veckor…………och så lite kortare vinter.

DSCN1871

Vi stannade lite här och där och lyssnade på sångare. Ärtsångaren var överallt lövsångaren likaså. På en plats stannade vi en kort stund då trädpiplärkan sjöng så uppmuntrande för oss.

Nu närmade vi oss hamnen och passerade sista grinden. Då fick vi höra en ljuvlig sång från järnsparven. Han satt i toppen på en enebuske. Det sägs att rödhake, järnsparv och gärdsmyg låter lika men denna hade på något vis en sprödare ton. Denna lät riktigt bra.

Fram till den lilla hamnen kom vi strax före avgång. Alla kom med båten hem. Vet ni vad som hände när vi nästan var framme i Torekov? Jo, regnet kom. Några minuter innan vi kom i hamn  började det skvätta lite mer. Och det märktes tydligt att vinden hade ökat.

DSCN1872
I väntan på båten.

DSCN1874

I regnet tog vi oss raskt till våra bilar.

Vi tackade varandra för dagen och sällskapet på Väderön.

På hemvägen hade nog alla regn oavsett på vilket håll vi körde. Så tur med vädret hade vi, verkligen!

Margareta

 

Artlista

Knölsvan   Grågås  Vitkindad gås  Gravand  Gräsand  Skedand  Ejder  Sjöorre  Småskrake  Storlom  Havssula  Storskarv  Trana  Strandskata  Tofsvipa  Kustsnäppa  Mosnäppa  Skärsnäppa  Myrspov  Rödbena  Drillsnäppa  Skrattmås  Fiskmås  Silltrut  Gråtrut  Havstrut  Fisktärna  Tordmule  Tobisgrissla  Ringduva  Turkduva  Sånglärka  Ladusvala  Hussvala  Sädesärla  Järnsparv  Rödhake  Rödstjärt  Stenskvätta  Koltrast  Ärtsångare  Törnsångare  Trädgårdssångare  Svarthätta  Grönsångare  Gransångare  Lövsångare  Blåmes  Talgoxe  Kaja  Kråka  Korp  Stare  Bofink  Grönfink  Steglits  Hämpling  Gråsiska  Domherre  Stenknäck  Gulsparv