Jaha, vad gör man när vädergubbarna bara tjatar om regn och blåst hela tiden? Spådde de rätt denna gång? Skulle vi ställa in? Efter några samtal bestämde vi oss för att trotsa vädret men stanna på hemmaplan vid Gäddängen. Det blev ett bra val!
Det var blåsigt, kyligt och regnet hängde strax över våra huvuden men det gick vägen!
Som vanligt, höll jag på att säga, fick vi fina obsar och njöt hela tiden trots vädret. Tror inte jag är överdrivet positiv…. det gäller bara att suga i sig allt man ser och NJUTA av det!!!
Vi var 4 gjusar som möttes ute vid parkeringen på Gäddängen.
Leif o jag körde först ner om parkeringen på ICA för att plocka upp ev fler skådare. Det var tomt, väldigt tomt. Vi körde ut till Gäddängen och när vi precis skall svänga ner på vägen vid slottet kommer Lasse från Höörs-hållet. Jaha, då blev vi i alla fall tre.
På parkeringen stod Sven-Åke och plockade fram kamera och kikare. Nu var vi uppe i fyra gjusar.
Vi tog vårt pick och pack och gick mot plattformen. Gröngölingen skrattade åt oss i bakgrunden..…vad gör ni här kl 05.00 på morgonen och i detta väder, tycktes den skrika fram.
När vi nådde plattformen mötte oss en härlig soluppgång, den skulle bli kortvarig, och kraftiga vindar från öster. Men? Det skulle ju regna från väster! Kanske vinden kunde hålla regnet borta till kl 10.00 som gubbarna spått. Vi höll tummarna.
Morgonstund har guld i mun!
I motljuset kunde vi inte artbestämma särskilt mycket fågel men att det var gott om dem såg vi på alla skuggfigurerna. På revet precis framför plattformen stod skrattmås, dvärgmås, tofsvipa, drillsnäppa, gräsänder i mängd, enkelbeckasin, sothöns mm
Drillsnäppa.
Tofsvipa!
Vi höll koll på läget åt höger och vänster och faktiskt njöt där vi stod. Fisktärnorna var uppe hela tiden, en glada kom förbi, knölsvanen med sina fem ungar gled fram ute på vattnet. Solen gjorde att vattnet lyste som guld.
Kan det bli vackrare?
Storskarvar fanns det som vanligt gott om. Grågässen flög fram och tillbaks, de var många.
Grågäss på väg………..foto Sven-Åke.
Här samsas dvärgmås med skrattmås.
Skulle vi få se kungsfiskaren idag! Lasse var ju med och han är en riktig turgubbe när det gäller denna fågel. Fast Lasse avslöjade idag att han varit vid Gäddängen många många gånger och då inte sett en enda kungsfiskare. Vi hoppades naturligtvis på turen. Lasse spådde att om vi skulle ha en chans på denna fågel idag fick vi nog bege oss till tornet. Beroende från vilket håll det blåser väljer kungsfiskaren var han skall fiska upp maten. Skulle Lasse ha rätt?
Kl 06.00 kommer Lars-Olof traskandes. Nu var vi uppe i fem gjusar och där stannade antalet för dagens exkursion. Tycker nästan synd om er som inte var med men förmodar att ni åker ut själva någon tidig morgon men då med bättre väder som sällskap. Det är härligt att komma ut så tidigt och se dagen gry i olika skepnader beroende åt vilket håll man tittade.
Vacker vy åt söder.
När Lars-Olof kom blev det lite mera allvar, hm, ……..då hittade vi även snatterand, skedand, kricka, stjärtand, gluttsnäppa, grönbena…..
Här har sothönsen morgongympa. Påminner om en leksak från förr, fyra höns på ett bräde som pickade i sig mat.
När vi står där och skådar lyfter plötsligt alla fåglarna från revet. Vad nu då? Vad jag lärt mig så är det havsörnen som är på ingång. Jag tittade upp och det var synd! De andra hade fastnat med blicken på revet och får se ett vildsvin smyga ut på revet för att fixa frukost. Tack och lov hörde han oss och vände kvickt tillbaka utan något byte. Så fräckt!!! Men läckert var det. Kommer aldrig sluta säga….vad naturen bjuder på många härliga/roliga upplevelser!!!!
Vildsvin, foto Sven-Åke.
Nu var det vackert!
När vi nöjda här och utan kungsfiskare, kl var ca 07.00, bestämde vi oss för att söka lä och gick följaktligen bort till tornet där det inte borde blåsa så mycket.
Det stämde. Riktigt skönt att komma till lugnet. Vi såg även att molnen ljusnat betydligt, det skulle nog dröja med regnet.
Det första vi såg var ett sångsvanspar till höger om tornet. Tornseglare flög omkring, en flock knipor låg till vänster om tornet. Gladan hade följt med över. Så ser vi att Carina på Adolfssons fisk var på väg ut med båt för att fixa maten till dagens restauranggäster. Hu, i denna blåst! Båten var inte så förfärligt stor och jag lovar, jag hade inte gått i den i detta väder.
Sångsvan.
När de kommer längre ut på öppet vatten ökar de hastigheten och stannar inte förrän de är långt ute på sjön. Vi följer deras arbete och ser hur de jobbar med att dra upp fiskenäten. Gladan har närmat sig båten och cirklar runt dem……Vad tror ni han gör? Jo, helt fräckt dyker han ner mot båten och försöker plocka till sig en stor fisk. Lasse och Lars-Olof som följde det hela är ganska säkra på att han lyckades norpa till sig en fisk. Vilket skådespel.
Strax efter ser vi dagens första fiskgjuse och havsörn. Havsörnen gled bara omkring men fiskgjusen prövade definitivt sin fiskelycka. Han ryttlade en stund en bra bit ut, dök ner och fick tag i något. Fiskgjusen försvann under vattnet!! Kom upp, försvann igen. Vad hade han satt sina klor i? Han kämpade tappert det såg vi på vingslagen och till sist kom han upp med en stor brax i sina klor. Man skulle kunna tro att den var rökt för den hade samma härliga gyllene färg. Vilken bit och den lyste!
Fiskgjusen ger sig inte………..bara huvudet sticker upp.
Nuu….kom braxen med upp.
Ung skrattmås.
Då plötsligt hör vi något som visslar. Det finns bara en fågel med denna vissling! KUNGSFISKAREN!
Där kom den! Flög söderut förbi tornet och försvann. Jaha, det var det. Jaja, vi fick i alla fall både höra och se den. Här trodde vi att det var allt för idag. Vi fortsatte skådningen med fokus på lärkträdet bredvid tornet. Blåmes, talgoxe, entita, nötväcka, lövsångare for omkring. Unga sådana.
Sen kom hägern utifrån sjön, flög förbi, gick ner precis efter tornet men lyfte direkt igen. Vet inte om den kände sig uttittad.
Gråhäger, foto Sven-Åke
Som landade och lyfte på en och samma gång.
Sen kom det två skogssnäppor förbi. Vacker vit övergump lyste emot oss. De gjorde som hägern, gick ner precis efter tornet men valde att stanna kvar. Tur för oss som ville ha bild på dem.
Skogssnäppa, foto Sven-Åke.
Så hör vi det igen…..visslingen! Kungsfiskaren kom tillbaks, for förbi, kom tillbaks, for förbi för att till sist bestämma sig för att uppmuntra oss som nu väntat på honom i tre timmar. Först satte han sig inne i riset, sen hoppade han fram och satte sig fullt synligt på en bar gren. Som vi njööööt!!!!
Kungsfiskare, foto Sven-Åke.
Inte lätt att fotografera uppifrån men vi gjorde så gott vi kunde. När kungsfiskaren suttit där en god stund drog den iväg och sen såg vi den bara flygandes den sista timmen.
I samma nedsågade träd som kungsfiskaren suttit i fanns nu lövsångare, sädesärlor, törnsångare.
Lövsångare, foto Sven-Åke.
Sädesärla, foto Sven-Åke.
Nu bestämde vi oss för att gå tillbaka till plattformen för att se om någon fågel blåst ner. Ja minsann! Svartsnäppan hade anlänt, två tranor stod i södra delen och trumpetade. Nu kunde vi även se kustsnäppa och spovsnäppa.
Svartsnäppa.
Så upptäckte vi att på boet som knölsvanen häckat hade nu en gräsandsmamma sökt lä för sig själv och sina ungar. Näpet.
Här låg de tryggt och skönt.
Här avslutade Sven-Åke, Leif o jag dagens skådning och gick i sällskap tillbaks till bilarna. Lasse och Lars-Olof stannade en stund till…..målet var 50 arter men där var vi inte riktigt. Jättebra ändå, tyckte vi alla, med tanke på vädret. Kan berätta att när vi gick därifrån så stod inte kikarna stilla på plattformen. Så pågarna fick nog jobba med de luftburna individerna för att lyckas.
Vet nu att de fick ihop 56 arter! Bra jobbat!
Sven-Åke drog vidare till det stora storksläppet vid Hemmestorp och bjuder på en bild från dagens begivenhet.
Storksläpp! Foto Sven-Åke.
Och jag avslutar som vanligt………..Vad det är härligt att vara fågelskådare!!!!
Margareta
Artlista
Knölsvan Sångsvan Grågås Vitkindad gås Snatterand Kricka Gräsand Stjärtand Skedand
Knipa Skäggdopping Storskarv Gråhäger Röd glada Havsörn Ormvråk Fiskgjuse
Sothöna Trana Tofsvipa Kustsnäppa Spovsnäppa Enkelbeckasin Svartsnäppa Gluttsnäppa Skogssnäppa
Grönbena Drillsnäppa Dvärgmås Skrattmås Fiskmås Gråtrut Havstrut Fisktärna
Ringduva Tornseglare Kungsfiskare Gröngöling Sädesärla Rörsångare
Törnsångare Gransångare Lövsångare Entita Blåmes Talgoxe Nötväcka
Kråka Stare Bofink Sävsparv