Den 24 oktober var det dags att besöka området runt Börringe och Näsbyholm för att skåda rovfågel. Normalt är vi här i augusti/september vilket är mer optimalt för rovfåglar häromkring. Då kan man få se båda skrikörnarna, brun glada och bivråk men de har lämnat landet nu.
Nåväl, samling kl 7 i ett becksvart Hörby så att börja med att kryssa pilgrimsfalken på Hörby kyrka var kört. Det blev sex st bilar i kortegen mot Näsbyholm via Sjöbo och Veberöd. När vi kört igenom sistnämnda ort så ser vi en välbekant silvrig skåpbil vänta i vägrenen. Aha, sa vi i vår bil som var först, det är säkert Jan från Dalby som väntar där. Mycket riktigt och nu var vi sju bilar. Väl framme i Näsbyholm hade Ingrid från Lund anslutit och nu var vår skara komplett. Första stoppet blev allén upp till godset och vi hade knappt fått fram tuberna förrän vi såg dagens första havsörn som satt på ett fält och tog det lugnt.
Gjusar på rad.
Snart lyfte den och satte sig i toppen på en björk där vi kunde beskåda den en bra stund. En honfärgad blå kärrhök kom och födosökte och ormvråk och fjällvråk såg vi också så dagens tema stämde verkligen in.
Vacker allé i höstskrud.
Skådarkompisar!
Här diskuteras bra appar för telefonerna. Fågelljud och fågelbilder naturligtvis.
En otrolig mängd fasaner uppfödda för kommande jakt sprang omkring och njöt av den sista tiden i livet.
De vet, tack och lov, inte vad som väntar dem.
Efter en stund går det som det brukar när vi är ute.Vi blev fikasugna och körde bort till Näsbyholmssjön för att inta dagens första fika.
Vackert i allén!
Fin information men vet ni vad de glömt?
Att namnge fåglarna längst ner på tavlan. Vilken miss, vilket Ingrid påpekade!
Fåglar i sjön men på långt håll.
I sjön låg det mycket brunänder, men även bl a snatterand, bläsand och knipa hittade vi här. En flock sångsvanar drog förbi men om det var vanliga eller mindre d:o hann vi inte avgöra. Stora mängder vitkindade gäss sträckte över oss.
Vitkindade i stora mängder.
Nästa anhalt blev uppe på backen strax innan Havgård. Här parkerade vi lite utspritt för att inte reta upp ortsbefolkningen som kan vara lite känsliga vad gäller fågelskådare.
Listan på rovfåglar utökades med röd glada, tornfalk och sparvhök. Troligen såg vi en duvhök också men den var för långt bort för säker bestämning. Flera havsörnar flög runt här och en blå kärrhök såg vi även här.
Här kom en skrotfågel.
Och en till…….
Dags för kaffe igen så vi körde vidare till Börringe mad, en trevlig våtmark som anlagts för några år sen. Sällskap till kaffet fick vi av enkelbeckasin, skedand och flera smådoppingar.
Börringe mad.
Jan-Olof på fototur.
Alltid något i kikaren.
Här har vi bossen, han höll oss sällskap hela tiden medan vi var vid Börringe mad.
Gott om mat till fåglarna.
Se som hägern kniper med tårna. Han gillar nog inte dyngan, foto Jan-Olof.
Skedänder, foto Jan-Olof.
Kricka, foto Jan-Olof.
Smådopping, foto Jan-Olof.
Börringe mad från andra hållet.
Nu var klockan nästan tolv så vi gjorde ett sista stopp vid Bisbjär som är en utsiktspunkt mellan Börringesjön och Havgårdssjön.
Bisbjär.
Lars-Olof skådar över dalen.
Först uppe vid utsiktsplatsen var Åke som kunde rapportera en skruv på säkert 25 glador. En maffig syn. Efter en stund hittade Joakim dagens första varfågel. Nöjda med dagen avslutade vi här och körde hem var och en till sitt.
Två knölsvanar på väg ner i sjön.
Det blev 7 olika rovfågelarter och 52 totalt. Tyvärr bidde det ingen kungsörn men den fick vi Eslövsbor se vid Bältinge gård på hemvägen.
Lars-Olof
Artlista
Knölsvan Grågås Vitkindad gås Bläsand Snatterand Kricka Gräsand Stjärtand Brunand Vigg Knipa Fasan Smådopping Skäggdopping Storskarv Gråhäger Röd glada Havsörn Blå kärrhök Sparvhök Ormvråk Fjällvråk Tornfalk Sothöna Tofsvipa Enkelbeckasin Skrattmås Fiskmås Ringduva Spillkråka St hackspett Sånglärka Ängspiplärka Gärdsmyg Rödhake Koltrast Björktrast Rödvingetrast Blåmes Talgoxe Nötväcka Varfågel Skata Kaja Råka Kråka Korp Stare Bofink Bergfink Domherre Gulsparv