Den 25/3 var det dags för sjöfågelspaning i Kåseberga. Dagen innan hade bjudit på fint vårväder, så vi hoppades på detta även denna dag. Tyvärr blev det inte så. Det var mulet när vi anlände till hamnen och typiskt hade vindarna vänt till nordväst och friskat i. Detta innebär att sträcket går längre ut i Östersjön och alltså inte går så nära land. Dock fick vi hyfsade obsar på på ejdrarna, som var de som sträckte mest. Tyvärr dök det aldrig upp någon praktejder, som vi hett hoppades på. Alfåglar guppade i vågorna utanför hamnen och skrakar och sjöorrar sträckte förbi.
Efter obligatorisk fika gick vi uppför backen till den s.k andra dungen. Här fick vi lite olika tättingar till artlistan. Nu började solen titta fram och där det var lä så var det riktigt gott.
Nästa anhalt hade vi tänkt oss vinterfältet i Hammar och kornsparvarna. Då Nordöstra Skånes fågelklubb också hade exkursion hit hade de redan hunnit lägga beslag på parkeringen så av det blev inget.
Vi drog till Fyledalen för att se på kungsörn istället. När vi kom hit stod det ett danskt par där, men de hade inte sett några örnar. Efter en stund hörde vi något sjunga i buskarna bakom oss. Det visade sig vara en brandkronad kungsfågel, och den visade upp sig fint till våra fotografers förtjusning. Så småningom dök kungsörnen upp och lät sig beskådas.
Under tiden kom det larm om svarthakade buskskvättor vid Klostersågen, så vi beslöt att avsluta dagens exkursion där. Två hanar och en hona fick vi se.
Lars-Olof
Artlista
Knölsvan sångsvan grågås vitkindad gås gravand bläsand gräsand ejder alfågel sjöorre svärta knipa småskrake storskrake gråhakedopping storskarv gråhäger vit stork röd glada sparvhök kungsörn tornfalk sothöna trana strandskata tofsvipa skrattmås fiskmås gråtrut havstrut tamduva ringduva sånglärka ängspiplärka sädesärla gärdsmyg rödhake svarthakad buskskvätta koltrast taltrast gransångare kungsfågel brandkronad kungsfågel entita blåmes talgoxe nötväcka skata kaja råka kråka korp stare bofink grönfink steglits grönsiska gulsparv