Söndagen 30 mars åkte vi till Kåseberga för att titta på ejderstrecken. 100 000-tals ejdrar passerar här på sin väg upp till häckningsplatserna.
Flera andra arter såg vi, med hjälp av de kunniga, passera förbi denna morgon. Storlom, smålom, tordmule och tobisgrissla m fl.
Vacker syn när man står där en tidig morgon och fåglarna tycks flyga rakt in i solen.
Ett av många många ejderstreck, foto Gunder
Vi tar det från början……….
Vi startade i Hörby kl 06.00 vilket kändes tidigt med tanke på att vi samma natt gått över till sommartid. Varför byter vi till sommartid egentligen? Jag har i alla fall glömt anledningen men som vanligt..…det är kanske pengarna som styr?
Vi var 9st som gav oss iväg mot söder. En fin stilla morgon med aningens dis över fälten. Ljuset var sådär mjukt blåskimrande som just en tidig vårmorgon är. Detta bådade gott.
Efter ganska exakt 1 tim var vi framme. Vi körde över Sjöbo-Tomelilla-Köpingebro och rakt ner längs kusten.
När vi kommer från Köpingebro och korsar Simrishamn/Ystadvägen rullar det upp en stor röd sol. Så himla vackert att man nästan tappar andan. Egentligen skulle vi stannat bilen för att fotografera men det gav vi oss inte tid till. När vi körde ner i hamnen hade solen redan gått över till sitt mera guldskimrande sken. Lika vackert ändå…….på vattenytan fanns små små krusningar som solen speglade sig i. Det är detta som gör det värt att stiga upp före tuppen och ta sig ut i naturen. Graderna var noll så kylan kröp på oss ganska snabbt. Inte förrän bortåt nio kunde vi känna värme från solen.
Kl 07.00 (06.00) Kåseberga, foto Margareta
På plats fanns redan 3 Gjusar ytterligare 1 Gjuse anlände så totalt blev vi 13st.
På en av oss var nog ögonen inte riktigt öppna för medan vi andra kunde räkna in streck efter streck med vackra ejderhanar med sina lite murrigare honor så muttrade denne att han inga ejdrar såg. Var det kanske sommartiden som försämrat seendet?
Många Gjusar, foto Gunder
Gråtrut, foto Gunder
För trångt i hamnen, kråka mobbar glada, foto Gunder
Vackra kullar, foto Margareta
Förutom ejdrar fick vi bl a se sädesärlor, hämplingar och kungsfåglar som damp ner i buskagen efter att de flugit långa sträckor. En kungsfågel var så trött att han tog Lasses huvud för en sten. Han satte sig helt enkelt på skärmen på kepsen.
När han insåg misstaget gömde han sig i gräset, foto Gunder
När vi stått där i nästan 3 tim, flera hade blivit nerkylda, föreslog någon, kanske jag, att vi skulle gå upp om backen till ”andra dungen” för att leta upp brandkronad kungsfågel som varit rapporterad just där de senaste dagarna. Tyvärr delades gruppen, 8 gick upp och 5 stannade kvar.
Vi gick upp för grusgången och här fick vi tillbaks värmen. Både med hjälp av att vi rörde oss men framförallt var solen riktigt skön nu. Vi kom till ”andra dungen” gick runt och letade och lyssnade. Vi hörde ljud men inget som direkt sa att det var brandkronad kungsfågel. Gunder tyckte sig höra den men då vi inte såg den kändes det som noll i resultat. Det kallas ju inte fågelskådning utan anledning….man vill ju se fågeln inte bara höra den. Vi fick se flera av den vanliga kungsfågeln och en gulsparv sjöng för oss hela tiden. Vi tolkade att det var för oss han sjöng men han hade nog en hona i närheten som han uppvaktade med sin sång. Vackert var det!
Grönfinkarna lät sig också höras flitigt. För att inte nämna kråkorna, måsarna, gladorna osv osv.
Kråka, foto Gunder
Grönfinkar, foto Gunder
Utsikt från ”andra dungen”, foto Margareta
Om några månader är här full rulle, foto Gunder
Efter en god stund gick vi ner och trodde att de andra var nöjda med alla ejderstreck de sett och att vi skulle köra vidare till nästa lokal. Men så blev det inte.
Vad gör vi nu? Vi stod där snopna tills Jan-Erik kom på att vi kunde köra till Hylkan. En liten lokal som ligger mellan Skillinge och Brantevik. Sagt och gjort. Hylkan ligger vid havet mittemot den inredningsbutik som ligger på vänster sida när man kommer från Skillinge. Att det varit sol och varmt en längre tid talade inte minst påskliljorna om som stod på parad längs stenmuren vid butikens parkering. På parkeringen fanns en flock med pilfink uppblandat med gråsparv.
Vi gick ner till havet och möttes av en mycket vacker plats. Fiskare i sina tjocka byxor stod en bit ut och kastade sina spön. Vi gick på fina stenhällar, väl slipade av vattnet som rullat fram och tillbaka under många år. I vattnet låg flera grupper med småskrake och knipa. En och annan knölsvan fanns också.
Landande knölsvan med alfågel bakom sig, foto Gunder
Hylkan, foto Margareta
Någon med fantasi fick detta till hästhuvud, foto Margareta
Efter en stund här bröt vi dagens gemensamma skådning, den kom liksom av sig.
Margareta