Föreningens ordförande Lars-Olof Nilsson hälsade 55 personer (varav 24 kvinnor) välkomna till 14-årskalaset i Bykupan Osbyholm. Lars-Olof påminde åhörarna om att köpa 2024 års almanacka med fågelbilder till sedvanligt pris av 100 kr. Vinsterna presenterades och kommer att lottas ut den 28 december. Kvällens föreläsare Staffan Åkeby (SÅ) hälsades välkommen och ämnet för kvällen var ”Äventyr i östra Sibirien”.
SÅ flög tillsammans med andra fågelskådare bl.a. Hans Cronert till östra Sibirien i juni 2019. De flög till Vladivostok och rörde sig sedan söder och norr om denna stad samt norröver runt i den östligaste delen av taigan. De åkte även en bit på den berömda järnvägen Vladivostok-Moskva.
SÅ beskrev tillvaron under resan som ett bra omhändertagande av den ryska värden/värdinnan, god och riklig mat, sovrum av varierande storlek och antal och ett mycket spännande äventyr.
SÅ och hans kompanjoner fick uppleva många djur och fåglar, typiska för det området. Bilderna och SÅs berättarkonst gjorde att det var mycket intressant att ta del av bilderna och att lyssna.
SÅ visade bl.a. Amurleopard och Amurtiger. Sistnämnda kallas även Sibirisk tiger och är den största tigern. SÅ hade även sett Azurmes, denna fågel besökte Öland (2016). Amurstorken visade upp sig, den skiljer sig från vår stork genom att den bl.a. har svart näbb. Den unika Amurfalken sågs också. Denna fågel flyttar över Himalaya och övervintrar i Afrika. Jättehavsörnen, som är 1,5 ggr större än vår havsörn, skådades. Eftersom SÅ vistades i östligaste taigan sågs Blåstjärt, vilken även kan skådas i norra Sverige där taigabältet finns.
SÅ trollband åhörarna i en timme och fick lite frågor efteråt. Lars-Olof tackade med att överräcka en julros och varma applåder rungande från åhörarna.
14 årskalaset fortsatte med att deltagarna åt smörgås med handskalade räkor, inköpta på Ica Kvantum i Hörby, och drack alkoholfri öl eller vatten därtill. Efteråt blev det kaffe och en liten kaka.
Kvällen avslutades och deltagarna lämnade kalaset med fina bilder på näthinnan.
Vid pennan
Ann-Margret Svärd Nilsson