Vadare i nordväst 27 juli

På torsdagen innan vår exkursion till nordvästra delen av vårt landskap så kom det larm på en svartvingad vadarsvala vid Rönnen. Det lät ju perfekt då Rönnen är ett av ställena som vi besöker. Det var bara att hoppas den var kvar på lördagen. Tyvärr så var det inga rapporter på den under fredagen men man vet aldrig. En parantes är att när vi hade exkursion hit den 28 juli 2018 och gick på Rönnen så larmades det ut en svartvingad vadarsvala från Salviken. Vi skyndade snabbt till bilarna och drog söderut och fick se den. Då det var ett nytt GjuseX så firades det på ett fik i Löddeköpinge.

Första stoppet blev Utvälinge och här var det högt vattenstånd men det var ändå några sandbankar här och var. Vi gick spången ut till Sandön och i vassen sågs och hördes skäggmes. Vi letade även efter vitstjärnig blåhake som häckat här. Ute på ön så började vi spana. Här var inte så många arter vadare men kärrsnäppa, större strandpipare, myrspov och storspov rastade. Även kentska tärnor och fiskdito sågs. En skådare på plats tipsade oss om var vi kunde se blåhaken. Efter en stund ropade Joakim att han såg en och snart så hade vi andra också fått se den. Annat som observerades var bl a ejder, småskrake, drillsnäppa och gluttsnäppa. Nöjda här så drog vi till Rönnen. Efter att ha inmundigat frukost gick vi ut till västra delen. Vi genomsökte skarvflocken som rastade pårevet i hopp om att få se om någon toppskarv smugit sig in men inte denna gång. En tordmule rastade och vi såg även kustsnäppa, mysrpov, skärfläcka och gravänder. Efter ett tag gick vi vidare till Lilla vik på östra sidan och här såg vi mindre strandpipare, enkelbeckasin, bläsand, skedand, vitkindad gås och kanadagås. Tättingar som flög runt var steglits, grönfink, ängspiplärka, sånglärka och hämpling. Dagen innan hade det setts svarthakad buskskvätta här men av de var det inget spår, ej heller av vadarsvalan.

Vi drog oss tillbaka till parkeringen. Nu var vi rådvilla var vi skulle bli av. Vi brukar ta Farhultsviken också men beslutat blev att dra till Hasslarps dammar. Här höll man på med ringmärkning så fikaborden var upptagna men det löste sig genom att vi kunde fika uppe på plattformen. Här fick vi nya arter på dagslistan som havsörn, ormvråk, gråhakedopping, smådopping, vigg, sothöna och rörhöna.

Då den tidiga morgonen började ta ut sin rätt så avslutade vi för dagen. På väg hem kom det givetvis larm om att vadarsvalan hade hittats ute på Rönnen. Kanske var den där när vi var där också men det får vi aldrig veta. På kvällen sågs den en stund inne i Skälderviken utanför Svanshall innan den försvann och har i skrivande stund (29/7) ej setts.  Vi fick ihop 74 arter varav 15 vadararter.

Lars-Olof

Artlista

Kanadagås  vitkindad gås  grågås  knölsvan  gravand  skedand  snatterand  bläsand  gräsand  kricka  vigg  ejder  knipa  småskrake  smådopping  gråhakedopping  gråhäger  storskarv  röd glada  havsörn  ormvråk  sothöna  strandskata  skärfläcka  tofsvipa  ljungpipare  större strandpipare  mindre strandpipare  storspov  myrspov  kustsnäppa  kärrsnäppa  enkelbeckasin  drillsnäppa  skogssnäppa  grönbena  gluttsnäppa  skrattmås  fiskmås  gråtrut  havstrut  kentsk tärna  fisktärna  tordmule  skogsduva  ringduva  tamduva  tornseglare  tornfalk  skata  kaja  råka  gråkråka  blåmes  skäggmes  sånglärka  backsvala  ladusvala  hussvala  gransångare  rörsångare  ärtsångare  törnsångare  stare  koltrast  vitstjärnig blåhake  rödstjärt  pilfink  sädesärla  ängspiplärka  grönfink  hämpling  steglits  sävsparv