Billingeskogarna och Svenstorps-Bolshus 21/9

Denna dag så besökte vi lokaler som vi tidigare inte haft exkursioner till. Första stoppet blev något som heter Plantskolevägen utanför Billinge. Här har tidigare häckat brandkronad kungsfågel men sedan Trolleholms gods högg ner skogen som de höll till i så finns de tyvärr inte kvar. Vi började promenaden och snart så hördes nötskrika som snart kom flygande och landade i ett träd nära oss. Annat som hördes var gröngöling och ängspiplärka. När vi nådde fram till en granskog hördes svartmes, kungsfågel och grönsiska. Plötsligt hördes ett bekant läte och det var tofsmes som födosökte. Det är inte så ofta man har tofsmes i Eslövs kommun så det var skoj. På väg tillbaka till bilarna så kom ett gäng mindre korsnäbbar och flög förbi. Även en trädlärka hördes, inte så vanlig i Eslövs kommun den heller. Annat var bofink, bergfink, spillkråka och sparvhök.

Vi körde en bit till nästa skogsväg, Soldattorpsvägen. Även här var det svartmes och nötskrika. Talltita hördes och sågs och till slut så hörde vi brandkronad kungsfågel locka. Tyvärr så såg vi inte den.

Efter att ha fikat vid Trolleholms slott så gick färden till Svenstorps-Bolshus utanför Svalöv. Ett naturskönt område som kanske gör sig bäst vår/sommar. Här är en damm och i den låg det smådopping och sothöna. Efter en stund kom en kungsfiskare förbiflygande. Den gömde sig i buskarna i dammen så vi såg den aldrig igen. Vi vandrade vidare och fick in tornfalk, korp, gulsparv, gransångare, pilfink, entita, ladusvala och ormvråk på dagslistan. Denna lokal är bra för göktyta som förmodligen häckar här men nu har de dragit söderut.

Sista lokalen blev Höjebacke/Prästafäladen. I en damm fick vi sångsvan, knölsvan och kricka. En flock tranor drog trumpetande förbi på hög höjd. Nu avslutade vi exkursionen men enades om att lägga ett besök här till våren.

Lars-Olof

Artlista

Knölsvan  sångsvan  gräsand  kricka  tamduva  ringduva  skogsduva  turkduva  sothöna  trana  smådopping  fiskmås  sparvhök  röd glada  ormvråk  kungsfiskare  större hackspett  gröngöling  spillkråka  tornfalk  nötskrika  kaja  råka  gråkråka  skata  korp  svartmes  tofsmes  entita  talltita  blåmes  talgoxe  trädlärka  sånglärka  ladusvala  gransångare  brandkronad kungsfågel  kungsfågel  gärdsmyg  nötväcka  trädkrypare  stare  koltrast  rödhake  pilfink  forsärla  sädesärla  ängspiplärka  trädpiplärka  bofink  bergfink  stenknäck  grönfink  mindre korsnäbb  grönsiska  gulsparv