Nabben, Skanörs ljung och Annas bageri 5 oktober

Det var en liten men tapper skara som samlades i gryningen. Vi blev endast 4 personer så det räckte med en bil. Dimman låg lite här och var men när vi närmade oss Höllviken var det strålande solsken. I Höllviken passerar man ju Annas bageri och vi skämtade om i fall det blir nytt GjuseX så får vi fira det här. Återkommer till det.......

Vi hittade parkering ganska nära golfbanan och behövde inte gå så långt. Det kan vara problematiskt att få parkering då man inte längre får stå längs vägen som man gjorde förr. Då kan det bli böter och det är ju onödigt. Vandringen ut till Nabben påbörjades och det var inga golfare ute så vi klarade oss från att få golfbollar i huvudet. Ute på Nabben stod det lite folk så vi ställde in oss i ledet. Det blåste inte så mycket och de fåglar som sträckte, främst kajor och ringduvor gick mycket högt så det var nästan aatt man fick nackspärr. Inne i lagunen rastade olika änder och vadare bl a snatterand, stjärtand, storspov, myrspov, kustpipare och drillsnäppa. En vattenrall kyppade i vasskanten. Utanför Måkläppen kom en havssula flygande och tordmule och prutgås rastade i havet. Det var inte så mycket rovisar men havsörn, blå kärrhök och sparvhök noterades. Olika tättingar kom farande t ex bofink, bergfink, sävsparv, trädlärka och sånglärka.

När vi var nöjda här gick vi tillbaks till fyren och lyssnade på guiden som berättade om flyttningen. En ringmärkt järnsparv visades upp.

Nu ringde Lasse L och sa att han var på plats på Skanörs ljung och vi drog oss dit för att sammanstråla med honom. Det var inte mycket i luften men plötsligt så lossnade det. Många ormvråkar och röda glador skruvade och inte mindre än 4 kungsörnar kom med ojämna mellanrum. Nu började vi tröttna och tänkte avsluta men vi kom överens om att stanna till kl 14:00 så det var bara en kvart dit. Då plötsligt hände det. kl 13:55 hörs några lockläte och en fågel flög förbi. Det ropades ut att det var en större piplärka. Tur att det finns proffs som begriper sig på fåglar. Vi spelade sedan upp lätet för att jämföra och visst var det en sådan. Nu var det så att föreningen har aldrig haft en sådan så därför blev det ett besök på Annas bageri för att fira. Vi fem klämde en liten prinsesstårta och det smakade mycket bra i solskenet. Det blev en bra avslutning på dagen.

Lars-Olof

Artlista

Prutgås  vitkindad gås  grågås  knölsvan  gravand  snatterand  bläsand  gräsand  stjärtand  kricka  brunand vigg  ejder  storskrake  ringduva  vattenrall  sothöna  smådopping  skärfläcka  tofsvipa  kustpipare  storspov  myrspov  enkelbeckasin  drillsnäppa  svartsnäppa  skrattmås  havstrut   gråtrut  kentsk tärna  tordmule  havssula  gråhäger  ägretthäger  kungsörn  sparvhök  blå kärrhök  röd glada  havsörn  ormvråk  gröngöling  tornfalk  pilgrimsfalk  skata  kaja  råka  gråkråka  korp  blåmes  talgoxe  trädlärka  sånglärka  gransångare  kungsfågel  gärdsmyg  stare  rödhake  pilfink  sädesärla  större piplärka  ängspiplärka  bofink  bergfink  grönfink  hämpling  steglits  grönsiska  sävsparv