Referat från 15 års firandet Ringsjöbygdens fågelskådare 20241119

Denna fuktiga och kalla tisdagskväll i november firade Ringsjöbygdens fågelskådare 15 år, som förening, med att samla medlemmarna i Bykupan Osbyholm.

Ordförande Lars-Olof Nilsson hälsade 49 personer välkomna och riktade ett speciellt välkomnande till Staffan Åkeby (SÅ), som skulle berätta om sin resa till Kuba i februari 2024.

Innan SÅ fick ordet passade Lars-Olof på att göra reklam för att köpa 2025 års almanacka och presentera vinsterna som är två olika smidesalster från Blossehus, tre olika fåglar i trä från Naturbokhandeln, en mugg från Naturbokhandeln och två fotografier med fågelmotiv skänkta av Per Uno Nilsson.

Lennart Andersson och Per Uno Nilsson hade hjälpts åt att välja ut bilder till årets almanacka precis som tidigare år. Lennart och Per Uno tyckte att det var svårt att få medlemmarna att skicka in bilder och föreslog att fina fågelbilder, som publiceras av medlemmarna på Face Book skulle vara tillåtna att ha som underlag i nästa års almanacka. Det skulle i så fall innebära att Lennart eller Per Uno kontaktar vederbörande och ber att få bilden till sig. Motsvarande sätt tillämpas redan av SKOF. Almanackan är en viktig intäkt för föreningen för att bekosta bl.a. innemötena och andra sammankomster.

Därefter fick SÅ ordet att berätta om sin resa till Kuba. SÅ reste med Avi Fauna och hade tagit bilderna med sin egen mobiltelefon men de flesta fågelbilderna var tagna av Arne Andersson i Nyköping som också var med på resan.

SÅ inledde med att berätta om öns omvälvande historia och Columbos landstigning år 1492. Den indiska ursprungsbefolkningen utplånades efterhand under spanska kolonialtiden 1511-1898. Sockerplantagerna fick stor betydelse. På 1900-talet och framåt har det varit en del oroligheter och ön har idag inget kvar av tidigare glansdagar.

Kuba är nästan lika långt som Sverige men har betydligt mindre yta och ungefär lika stor befolkning. Motorvägarna på Kuba trafikeras av lite bilar (finns ingen diesel eller bensin), jordbruksmaskiner, häst och vagn samt en del betande boskap. I träden längs vägarna kan Kubasvartvråk skådas. Kalkongam är vanlig. Den har naket huvud för att den inte ska smutsa ner sig när den äter as.

Det är tidvatten runt Kuba och vid ebb utnyttjas det av fågellivet eftersom korallreven blottas bl.a. skådas Karibflamingo.

Kubas nationalfågel är Kuban Trogon, som har samma färger som Kubas flagga (röd, vit, blå).

I träsken ovanför Grisbukten finns en endemisk hackspett, Kubaspett. Här skådar man även Ralltrana. Det som fångade mest intresse var dock Bikolibrin, som är världens minsta fågel och endemisk. Färgerna utgörs av prismor i fjäderdräkten och skiftar beroende på hur ljuset faller. Smaragdkolibrin är lite större men även den endemisk.

SÅ visade även bilder på tomma butiker och berättade att invånarna har ransoneringskort. För att klara tillvaron försöker invånarna ha egna grönsaksodlingar och höns för att få ägg.

Jordbruket tillhör staten och det finns inga reservdelar till jordbruksmaskinerna. Vanlig syn är att oxar drar enkla jordbruksmaskiner.

I Havanna finns det färgglada hus men mycket är i förfall.

Deltagarna på resan hittade samtliga 126 endemiska fågelarter och samlade totalt 154 X och var mycket nöjda med besöket på ön.

Lars-Olof tackade Staffan Åkeby med att överräcka en flaska av årets glögg.

Därefter firades 15 åringen med att inmundiga landgång och chokladbiskvi från Tahiti kondis i Hörby.

Med vyerna och fåglarna på Kuba i minnet och mätt mage lämnade medlemmarna Osbyholm för färd hemåt.

 

Vid pennan

Ann-Margret Svärd Nilsson/sekreterare

Priser i almanackslotteriet. Två tavlor av/från Per Uno Nilsson tillkommer.