Kvällen den 5 juni samlades vi vid Gäddängen för avslutning på den mycket trevliga fågelkurs som Lars-Olof Nilsson och Lasse Lundqvist har hållit i under höst och vår.
Denna kväll skulle vi lyssna till fåglarna i deras riktiga miljö och se om vi kunde urskilja t ex en lövsångare från bofink, eller en ärtsångare från en grönsångare, eller en trädgårdssångare från en svarthätta osv.
Här gällde det att koppla på öronen ordentligt.
Det var solsken och kraftig blåst när vi samlades. Men inte värre än att vi kunde höra fåglarna ordentligt. Fåglar fanns det gått om. Björktrasten, gulsparven, bofinken, törnskatan, svartvit flugsnappare mötte oss redan på parkeringen. Björktrasten han knastrade på sitt vanliga sätt, gulsparven räknade hela tiden, bofinken och flugsnapparen sjöng och törnskatan upphävde sitt starkaste varningsläte. Det är mysigt i naturen.
Vi promenerade in i sakta mak mot plattformen. Vi lyssnade här och vi lyssnade där. Rödstjärten kunde vi höra, även trädgårdssångaren, staren, sädesärlan och törnsångaren. Göken var med oss vid flera tillfällen.
Så småningom kom vi fram till plattformen där vi alla fick plats. Tror vi var ca 15 pers. Här kollade vi av vattnet och fick se snatterand, skedand, fisktärna, skäggdopping, häger, knölsvan, kricka mm.
När vi stod där så säger Kerstin eller om det var Mats att det sitter något som är grönt på ryggen. På andra sidan vattnet. Oj, spännande….grönt? En kungsfiskare minsann. Han flög från höger sida på Gäddängen och försvann in någonstans vid Gjuseboet. Efter en stund valde han att visa upp sig igen. Han flög i solskenet, vi fick se hans vackra skrud ordentligt, nu motsatt håll och försvann in på samma sida som vi stod på. Kryss för några!
Vi hade ett par gånger kommenterat över varför inte näktergalen hördes, han var nog bara inne i en vilopaus för strax före halv nio satte han igång. Denna sång kan man väl lyssna till hur mycket som helst?
När vi var nöjda gick vi bort till bordet vid grillplatsen för att inta vårt kvällsfika. Vinden hade lagt sig så vi fick en skön stund i väntan på nattskärran och morkullan i Bjävröd.
Dags för examen.
Men se, morkullan kunde inte vänta på oss utan han kom till oss i stället. Nästan rakt över våra huvuden kom han flygandes. Jaha, då var det bara nattskärran kvar att lyssna till.
Ca 21.00 körde vi mot Bjävröd. Vi parkerade våra bilar en bit in på vägen om ifall det skulle komma fler besökare. Men det blev bara vi.
Det tog inte lång stund förrän nattskärran hördes. Det lätet känner alla igen. Han surrade på för fullt, några ville komma närmre ljudet och gick en bit österut på vägen. Då passade han på att flyga en bit bort mot det håll där vi tidigare stått. Listigt va?
Här lyssnar vi ordentligt.
Vi gick tillbaks till ursprungsplatsen. Här visade och pekade vi, för den oinvigde, på vilken gren han brukar sitta. Grenen var tom nu. 5 sekunder senare, absolut inte mer, säger Agne…..det sitter en fågel på grenen. Just precis, nattskärran, där satt han. Snabbare än blixten hade han förflyttat sig till sin favoritgren. Tror det bara var Agne som han uppfatta att den kom. En kort stund, några minuter, kunde vi studera honom och Per-Uno tog en bild i mörkret. Som han skrev när han skickade över bilden: Tur vi vet vad det är som sitter där på grenen, bilden visar bara en knuta på en gren.
Här har alla blicken riktad mot nattskärran.
Denna bula är en nattskärra, foto Per-Uno
Denna trevliga kväll fick vi se och höra inte mindre än 58 arter vid Gäddängen och som ni förstår kom nattskärran i Bjävröd som nr 59!
Om eleverna fick godkänt blev aldrig klarlagt men att Lars-Olof och Lasse fick det råder inga tvivel om. Vi tackade för väl genomfört arbete med var sin påse god öl.
Margareta