I lördags gjorde vi vår näst sista exkursion för året. Det var gråmulet och allmänt surt väder. Det hade regnat rejält på morgonkvisten och molnen hängde fortfarande blytunga över våra huvuden.
Vi var 12st som önskade möta nötkråkan på Dörröds fälad denna morgon. Först var vi 5st i Hörby. Vi körde till Vombsjöns utlopp där de andra skulle möta upp. Mycket riktigt, prick kl 08.00 när vi anlände, stod där 5st gjusar till. Och under tiden vi stod där och studerade en havsörn dök en gäst upp som ville följa med på vår exkursion, Ingrid.
En storskrake, hane, kommer flygandes snabbt förbi. Annars var det tämligen tyst på sjön.
Vi hade tänkt skåda lite på vägen ner till Dörröds fälad men eftersom vädret var lagom trevligt drog vi direkt dit och hade turen att sitta i bilarna när det kom ännu en regnskur. Dagens sista, tack för det!
När vi anländer till fäladen kommer Jan från Dalby, exakt samma minut som vi. Bra planerat.
Här var förväntningarna ännu höga………………för nötkråka.
Vi parkerar våra bilar och börjar promenaden upp om den nu så välkända kullen innan vi drog till vänster in mot fäladen. Skulle vi få se nötkråkan?
Vi klättrar över färisten och in på markerna. Runt om på marken låg stora godishögar av lakrits…..såg ut så i alla fall.
Godis och godis…………..
Vi dra högerut först, bort mot kullen där vi stod i fjor och fick se så fina obsar på nötkråkan. Nötväckan hördes, likaså korpen, talgoxen och domherren. Men ingen nötkråka.
Nötväcka, foto Sven-Åke.
Här gick vi alla och lyssnade.
Efter en stund drar vi oss mot andra hållet av fäladen för att kanske få någon tur här. Vi stod länge och njöt av en nötväckas energi där den hoppade upp och ner i trädet. Nötkråka? Nej!
Nötväcka, foto Jan-Olof.
Vi tog första fikapausen för dagen. Som sällskap fick vi större hackspett! Men ingen nötkråka.
Fika dags, och solen hade vi med oss!
Större hackspett, foto Jan-Olof.
När vi varit på fäladen en god stund gav vi upp hoppet om nötkråkan.
Den här såg vi inte.
Vi bestämde oss för att traska tillbaka och stanna en stund vid Kullatorpet. I fjor när vi var här fick vi fina obsar på gröngöling, korsnäbbar och entitor. I dag var det bara tyst. Undrar om fåglarna känner som vi vid ett lågtryck, ligg lågt snart blir det bättre igen.
Kullatorpet.
Bamsekottar på granarna.
Här är en kotte skalad.
Vi började vandringen tillbaks till bilarna. Här var inte mer att hämta.
Nu drog vi till Vombsjöns västra ängar. Längs vägen, precis innan vi kommer fram, har vi fjällvråk på vänster sida. Den stod nästan stilla i vinden.
Fjällvråk, långt borta i skogsbrynet.
Vid ängarna var det lite mer liv och rörelse. Mängder med vitkindade gäss, tofsvipor, starar, sångsvan mm Men inget som höjde pulsen på oss.
Vem leker gömme?
För att höja pulsen behövde vi komma till Kranskesjön. När vi kommer dit och parkerat tog vi en runda bort om bäcken i hopp om att få se den så populära kungsfiskaren. Skulle vi lyckas? Jadå! Undertecknad som gick sist och tittar till vänster mot den gamla bron får syn på kungsfiskaren när den far upp från vattnet. Om den satt någonstans eller kom under bron hann jag inte uppfatta. Såg bara en spole i siluett och när jag följer fågeln i samma cirkel som den flög fick jag se den fina blå ryggen. Ropade till de andra och alla hann uppfatta och höra fågeln. Nu steg pulsen på oss alla. Lars-Olof och Leif fick se den sitta en bit in vid bäcken men strax drog den vidare ut mot sjön.
Vi gick högst upp i tornet.
Vädret var betydligt bättre nu.
Skarvarna sitter troget i sitt träd.
Det blåste en del men inte värre än att vi kunde skåda genom tuben. Då hör vi plötsligt kungsfiskaren igen, precis nedan för tornet. Den hördes tydligt men vi kunde inte se den. Allt buskage framför tornet var nersågat och låg i stora högar och förmodligen satt den inne i detta. Retfullt, så nära men ändå inte.
Så ser det ut nu nedanför tornet.
Över oss kom ett gäng vitkindade och drog förmodligen till det stora gäng vi tidigare sett vid Vombsjöns västra ängar..
Vitkindade gäss.
Här fikade vi för sista gången denna dag.
Jan-Olof och Lars-Olof fick se denna havsörn medan vi andra stod med ryggen till i tornet.
När Lars-Olof kommer upp i tornet och ser Krankesjön lysa i solen så vitsar han till det:
Är det inte duggregn så….. regnar det inte ett dugg!!
I sjön fick vi se många vigg, knipa, brunand, snatterand, knölsvan mm
Snatteränder som landar i sjön, foto Jan-Olof.
Och denna glad gled över oss, foto Jan-Olof.
Efter stunden i tornet och klockan krupit över 12.00 avslutade vi dagens exkursion. Artlistan blev inte den längsta men det kan den ju inte vara varje gång. Vi var så nöjda med dagen ändå. Frisk luft, vacker natur, biltur på helt okända vägar , man tackar och tar emot.
Margareta
Artlista
Knölsvan Sångsvan Bläsgås Grågås Vitkindad gås Bläsand Snatterand Gräsand Brunand
Vigg Knipa Storskrake Storskarv Gråhäger Röd glada Havsörn Sparvhök Ormvråk Fjällvråk
Sothöna Tofsvipa Gråtrut Skogsduva Ringduva Kungsfiskare Större hackspett Gärdsmyg
Koltrast Entita Blåmes Talgoxe Nötväcka Skata Kaja Råka Kråka Korp Stare Steglits
Grönsiska Domherre