Gråhägerns dag!

Häger efter häger efter häger så långt ögat nådde. Idag har vi, som var med på exkusionen, utnämnt den 5 mars till Gråhägerns dag. Tror inte det är många exkursioner vi sett så många hägrar under så få timmar.

Vi börjar som vanligt…… i Hörby kl 07.30. Vädret var gråmulet och lugnt precis som experterna utlovat. På plats fanns 6 gjusar. Efter en kort pratstund drog vi vidare mot Snogerödsdammen. Där väntade 4 skådarkompisar på oss. De hade redan hunnit med domherre och sjungande gulsparv. I det lilla plurret vid parkeringen hade de sett 4 salskrakar som drog iväg när vi kom dundrande. Salskraken överraskade, att den finns i så små vatten?

Nej vi dundrade inte, det gick helt enkelt inte. Vi smög fram med våra bilar för att parera alla stora djupa hålor som fanns på vägen. Någon som har ansvar för denna väg?

Efter att alla hälsat på alla tog vi våra tuber och gick ner till dammen. Det var då kön av hägrar kom, en efter en..……ja, de var många. De flög längs sjön mot parkeringen där vi stått för en stund sen. Kanske vi störde.

DSCN9578
Plattformen vid Snogerödsdammen.

I dammen hittade vi lite av varje gräsand, sothöna, knölsvan, salskrake, knipor, gråhäger mm. I luften flög glador och på åkern upp mot vägen hade råkor, kråkor och kajor samlats i flockar.

DSCN9576
Här är det två knölsvanar som ger sig iväg.

Någon hade glädjen att höra sånglärkan och även här nere vid dammen sjöng gulsparven.

Efter en god stund gick vi tillbaks till bilarna för att köra till Sjöholmen. Skulle vi få se kungsfiskaren?

DSCN9585
När vi kom tillbaks till bilarna mötte oss denna bild. En del av de hägrar vi sett hade gått ner på åkern.

På plats vid Sjöholmen bestämde vi oss för att skåda först och fika sen. Skulle vi klara att vänta? Vi började redan bli kaffesugna. Sagt och gjort, vi gick mot bron. På vägen dit kom en stor fågel flygandes emot oss. Till en början såg vi bara en siluett framifrån, inte lätt att artbestämma. Havsörn sa vi först. Nej, stämde inte. Vi stod där med våra handkikare, längs vägen, och försökte hitta kännetecken i det dåliga ljuset. Sen såg vi den i ett bra läge och kunde konstatera att det var en kungsörn. Inga dåliga grejer! Kung som kung. Nu hoppades vi ännu mer på kungsfiskaren.

DSCN9587
Framme vid den berömda bron i Sjöholmen.

Väl vid bron såg vi en salskrake i sällskap med en storskrake innanför bron. En knipa låg där också. Utanför bron såg vi storskrake, salskrake, gräsand, vigg, knipa mm. När vi stod och väntade kom en havsörn så majestätiskt glidande borta över trädtopparna. Den är magnifik!

DSCN9589
Järnvägsbron.

DSCN9591
Långt borta under bron simmade storskraken och hans vita kompis salskraken.

DSCN9596
Varför tar vi så få bilder på de här? För vanliga……………?

Lars-Olof! Vi fick stjärtmesar i dag också!!!!

Och så väntade vi och väntade. Skulle den inte kunna komma snart? Vi väntade förgäves.

DSCN9598
Våren är på G!

DSCN9602
Mera tecken på våren!

Tog en tur till dämmet för att kanske få se kungsfiskaren där. Gärdsmygen satt på en gren och drog över ån precis när vi kom. I ån, som var mycket välfylld, låg mycket änder och skrakar. Någon som studerade vattnet noga lyckades även få ögonen på en smådopping. På ängen en bit bakom ån hade Richard upptäckt en flock tofsvipor.

DSCN9603
Här letar vi kungsfiskare.

Här fick vi se havsörn igen. En gammal fin sak med vit stjärt och ljust huvud. Allt enl Gert-Åkes fina beskrivning.

DSCN9605
Gert-Åke är en ivrig skådare, ju närmre man kommer…………..nej, han trillade inte i!

Nöjda här gick vi till bilarna för dagens första fika och då var kl redan 10.30. Snacka om att vi var sugna. Vi gick till badplatsen men nu hade det blåst upp så mycket att vi faktiskt sökte lä i den lilla träbyggnaden som står där på gräset. Den där med kyrkbänken, ni vet.

DSCN9609
Här har de redan börjat bygga på bålet till valborgsmäss.

Vi fikade inte speciellt länge. Vi skulle ju vidare och vi började faktiskt bli lite nerkylda. Skönt att få en stund i en varm bil.

Någon rolighet poppar alltid upp när vi är ute och killarna fick till det idag också. De kom på en ny fågelart, UMGÅS. Om än vi inte ser mycket fågel så UMGÅS vi och har det riktigt trevligt. Det är väl en gås som heter duga?

Nu skulle vi till Ry i Hänninge. Med Lars hjälp tog vi oss fram, över Ormanäs, på de böljande vägarna. Mycket vacker natur.

Skulle det bli något spännande där vi i fjor hade fjällvråk och tre havsörnar. Ja, vi fick se fina fjädrar från en svan som blivit något rovdjurs måltid. Richard tog med en fjäder hem för att analysera den. Hade den tillhört sångsvan eller knölsvan? Fjädrarna visade sig tillhört en knölsvan. Bra jobbat, Richard!! Hur skulle vi kunnat klara fågelskådningen utan varandra?

DSCN9612

Här var lite fågel, väldigt lite. Lars nästan bad om ursäkt för sin hemmalokal. Absolut inte, Lars. Det är så roligt när du är med och hjälper oss med din digra kunskaper. Vem kan hjälpa att fåglarna tillfälligt flyttat till en annan plats? På väg tillbaks till bilarna såg vi en av dagens få ormvråkar.

Efter denna lokal bestämde vi oss för Stockamöllan och strömstaren. Nog skulle väl han visa upp sig?

DSCN9616
Mycket vatten även här.

DSCN9621
Visst är det vackert!

Tji även här. Vi tog en tur bort till bron vid Gunnaröds gård men med lika magert utbyte. Inte ens en spillkråka men väl trädkrypare och nötväcka.

DSCN9626
Ännu en vacker vy!

Det trevliga som hände här var att Christina och Flemming kom körandes i sin bil och stannade till för en kort pratstund.

DSCN9628
Glada gänget, nöjda med dagens exkursion! Nu var kl 12.30 och vi skildes åt här.

Resultatet blev inte så magert som vi först tyckte. Och att resultatet skiftar är väl detta som gör fågelskådning så spännande! Önskelista kan man ha men det är verkligheten som bestämmer om den uppfylls. Så blev det inte idag, bättre tur nästa gång och då är det Kåseberga och ejdersträcken som väntar.

Margareta

Artlista

Knölsvan  sångsvan  grågås  kanadagås  bläsand  gräsand  brunand  vigg  knipa

salskrake  storskrake  smådopping  storskarv  gråhäger  röd glada  havsörn

ormvråk  kungsörn  sothöna  trana  tofsvipa  skrattmås  fiskmås  gråtrut

ringduva  större hackspett  sånglärka  gärdsmyg  koltrast  björktrast

stjärtmes  blåmes  talgoxe  nötväcka  trädkrypare  nötskrika  skata  kaja

råka  kråka  korp  stare  pilfink  grönfink  domherre  gulsparv