Kl 5 denna härliga lördagsmorgon samlades ett mer eller mindre piggt gäng i Hörby. Inget regn, ingen blåst och ingen dimma vilket annars har varit utmärkande på tidigare exkursioner. Första stoppet var Drakamöllans naturreservat och här väntade tre medlemmar på oss när vi anlände. Vi började promenaden ut mot heden och olika sångare ackompanjerade oss på vägen. Dock ingen sommargylling som kan höras vid hotellet. Väl ute på heden hittades dagens enda fältpiplärka sittandes på en telefontråd. Vi fortsatte vandringen och strax hördes trädpiplärka och trädlärka. Andra arter blev gröngöling, dubbeltrast, törnskata, stenskvätta och gulsparv. Tillbaka vid parkeringen hade vi gått i två timmar så nu smakade det bra med frukost.
Ravlundafältet är ju avlyst för fordonstrafik och då vi inte kände för att gå ytterliggare några timmar stannade vi till kort vid Damåkra för att lyssna efter sommargylling men hade ingen tur nu heller. Vidare till Haväng för att spana av Hanöbukten. Kentsk tärna, storlom, småskrake och storskrake födosökte i det lugna vattnet. Nu började vissa bli sugna på glass men tyvärr så hade inte vandrarhemmet öppnat för säsongen så det fick vara.
Nästa stopp blev Björket i Kivik för att se och höra gulhämpling. Vi hade ingen tur på det vanliga stället och pressen på exkursionsledaren började öka då han utlovat fältpiplärka, sommargylling, gulhämpling och rosenfink denna dag. Vi beslöt att köra till Brösarps backar för att göra slut på den sista fikan. På vägen ner längs äppelodlingen hade jag sidorutorna nere och fick då höra en gulhämpling från en annan del av äppelträden. Snabbt telefonsamtal till första bilen om att stanna så fort som möjligt. Vi parkerade och gick upp mot stället jag hört den. På vägen dit hördes en göktyta och när vi var ungefär där jag hört gulhämplingen började den sjunga igen och hördes ett tag innan den tystnade igen. Vid fikan i Brösarp flög en bivråk förbi. Nu var vi rådvilla, vad vi skulle göra. Ett bra ställe för sommargylling är Präslönebostället vid Vittskövle så kosan styrdes dit. Vi hann knappt komma av bilarna förrän gyllingarna började flöjta från flera håll. 3-4 ex bör där ha varit. Då endast rosenfinken saknades på dagens artlist gjorde vi först ett stopp vid Tolebäcken och sedan vid Härnestad. Tyvärr hördes ingen och då glassbegäret nu nått toppen avslutades dagen. Vi var några som körde till affären i Yngsjö och vid glassfrysen ringde Lennart och meddelade att han och Lena hört rosenfinken inte långt ifrån där vi stått och lyssnat. När vi tryckt i oss glassarna gjorde vi ett försök där men lyckades inte höra den. Ett stopp vid Pulken gav en ägretthäger och sedan begav vi också oss hemåt.De fyra arter som utlovats kom in på dagens artlista som omfattade 72 arter så reseledaren kände sig nöjd.
Lars-Olof
Artlista
Knölsvan gravand gräsand knipa storskrake småskrake storlom skäggdopping ägretthäger fiskgjuse bivråk röd glada ormvråk tofsvipa skrattmås fiskmås gråtrut kentsk tärna skogsduva ringduva göktyta tornseglare större hackspett gröngöling lärkfalk törnskata sommargylling skata kaja råka kråka korp blåmes talgoxe trädlärka sånglärka backsvala ladusvala hussvala lövsångare gransångare grönsångare kärrsångare härmsångare svarthätta trädgårdssångare ärtsångare törnsångare gärdsmyg nötväcka stare koltrast björktrast taltrast dubbeltrast grå flugsnappare näktergal svartvit flugsnappare rödstjärt stenskvätta pilfink sädesärla fältpiplärka trädpiplärka bofink hämpling steglits gulhämpling gulsparv sävsparv