Så glada vi är över fullträffen vid Getterön!

Nu har vi varit där!! På Getterön. Vilken dag vi fick vara med om, och vilken tur vi hade med allt inkl vädret! Vi som var med säger bara….kan det bli bättre än så här? Nej, knappast.

Som vanligt bjuder vi på resan från första till sista minuten av dagen.

Vi startade från ICA i Hörby kl 06.00. Vädret var lite mulet, vindstilla och omkring 12 gr. Vi gav oss snabbt iväg mot Höör där vi plockade upp Kerstin vid Hardys i rondellen. Körde snabbt vidare mot Stockamöllan där vi visste att det stod några till och väntade på oss. Så totalt blev vi 12 gjusar som skulle göra Halland och Getterön. Oj, vad vi var förväntansfulla på dagen.

Det tog ganska exakt 2 tim tills vi var framme vid Naturum vid Getterön. Det mesta var motorväg och med lite trafik tidigt på morgonen gick allt som på räls. Innan åsen var det ganska mulet och vi suckade över i fall det skulle bli regn idag också. Förra exkursionen fick vi ju ställa in p g a just regnet.

Men på andra sidan åsen lyste solen igenom, puh! Så vackra våra landskap är, väldigt vackra! När vi kom över Hallandsåsen låg dalen i lite dimma. Solen lyste igenom och träden stod som skuggiga statyer i långa rader. Älvorna dansade över fälten ..…allt var som i en förtrollad värld. Tyvärr ingen bild eftersom vi körde motorväg, det blir till att stoppa in bilden i den egna hårddisken, i det där speciella facket för vackra vyer.

Kl 08.30 var vi framme………….

Det första vi hör när vi går ur bilarna är trumpetandet av gäss. Inte 10-20 utan 200-300 och mer kom över våra huvuden för att gå ner i vattnet. Visst är det vanliga fåglar men magnifikt ändå. Vi letade efter Nils Holgersson……………..

Vi tog våra ryggsäckar och gick för att leta upp en skön fikaplats. Nu var vi verkligen sugna på en andra frukost.

DSCN6134
Annorlunda skyltar mötte oss på vägen mot Naturum.

DSCN6133

Det blåste lite så vi försökte finna en plats i lä. Vi var lite ruggiga efter den tidiga uppstigningen men det glömdes snabbt bort efterhand som naturupplevelserna haglade över oss.

Naturum, ett vackert sådant är placerat på absolut rätt ställe. Vi var några som varit där förut men för de flesta var det första gången, kommentarerna var enbart positiva kring det som vi fick se utomhus. Inomhus kom vi inte förrän kl 10.00 och det var en bit till dess.

Platsen för fikat fann vi i ett stort utrymme som förmodligen var en samlingssal av något slag. Vi var lite som på upptäcktsfärd men dörren var olåst så vi kände oss välkomna in. Stämningen var härlig och roliga kommentarer kom det från oss alla då vi hamnade längs väggarna på behörigt avstånd från varandra. Det bara blev så……..vi kröp in bakom ett bord och där blev vi. Vad det smakade gott med lite fika nu!

DSCN6130

DSCN6131

Efter rasten gick vi ut till utsiktsplatsen som låg innanför huvudbyggnaden från parkeringen sett. Här fick vi en fantastisk utsikt över vattnet och alla fåglar.

DSCN6137
Gjusar som skådar.

Det tog inte mer än några minuter så plockade Lars-Olof fram krysslistan för att få med allt vi såg. Naturligtvis massor av gäss, de kom flygandes bakifrån och över oss och gick ner för landning på sitt lite vingliga sätt. Tur inte flygplanen landar på samma sätt.

_2AJ6522.1
Grågäss, foto Sven-Åke.

DSCN6135
Vacker vy från plattformen.

Vi pekade dit och dit och dit…………..fåglar överallt. I ögonvrån var det någon som upptäckte några tornfalkar som flög ut i vår ögonhöjd. De stod alldeles stilla en liten bit ifrån oss. Tror det var ungar som var ute på flygövningar. De försvann och kom tillbaks ett antal gånger så vi kunde följa deras träning på nära håll.

_2AJ6531.1
Tornfalk, foto S-Å.

DSCN6148
Tornfalk uppifrån. Kan det vara en förälder?

DSCN6152
Några var så ivriga att de klättrade högt för att få se allt.

Sen kom nästa falk, som en raket. Världens snabbaste djur. Pilgrimsfalken. En individ hade vi sett långt borta på en stolpe och en annan som satt nere på fältet bland korna. Så vilken som gett sig upp för att jaga kunde vi inte reda ut. Framför pilgrimsfalken kom en brun kärrhök glidande och falken jagade helt klart kärrhöken. Vilket skådespel, de flög upp och ner, snurrade runt, en dök för att undkomma en dök för att fånga men till sist drog de åt var sitt håll. Här måste det väl varit falken som gav upp och kärrhöken som fick pusta ut? Strax därefter såg vi kärrhöken, en hona, som slagit sig ner på marken i närheten av en kråka. Såg ut som kompisar.

DSCN6139
Vi som var med vet att det är en brun kärrhök hona och en falk bakefter.

DSCN6168
Brun kärrhök och kråka.

När vi står här får vi med jämna mellanrum se små sportplan gå upp i luften. Flygplatsen låg snett framför oss. Oftast var det lugnt bland fåglarna, då planen lyfte från dem och inte mot dem. Men så kom ett plan och lyfte mot fåglarna och oss. Vad tror ni hände? Varenda fågel lyfte, oj vilket oväsen det blev!

DSCN6156
Ingen havsörn men väl ett flygplan fick upp alla i luften.

DSCN6161
Tofsvipor.

Planet som lyfte väsnades nog mer än normalt, det drog nämligen en reklambanderoll efter sig. Den berättade om nya Volvon som ”släpptes” för visning denna dag vilket jag tror fåglarna struntade högaktningsfullt i. Vi med, i alla fall idag.

DSCN6155

På denna plats fick vi se väldigt mycket fågel, bilderna talar för sig själva. Förutom falkarna och kärrhöken fick vi se havsörn, trana, bläsgås, vitkindad, kanada- och grågås, brushane, gluttsnäppa, tofsvipa, skräntärna, knölsvan, gravand, snatterand, kricka, gråhäger, ljungpipare osv osv listan blev lång.

Här skulle vi kunnat stå hur länge som helst, något var på gång hela tiden, men vi beslöt att flytta på oss till ett gömsle men först ta en tur inom Naturum som nu hade slagit upp sina dörrar. Här inne skådade vi genom de stora panoramafönstren, beundrade fotoutställningen och några tog en titt i deras butik. En riktigt trevlig plats.

DSCN6170
Läckert på cafeét, med beröm godkänt! Dessa bord skulle finnas på varenda dagis.

DSCN6171

DSCN6172

DSCN6173

DSCN6179
Trångt på fjärilsbuskarna utanför Naturum.

Före gömslet tog vi en tur bort till fågelstationen där det hela förmiddagen ringmärktes fåglar. Vi gick dit av nyfikenhet och hoppades att de kanske skulle komma ut och visa upp något ex.

DSCN6183
Vackert tak på fågelstationen.

DSCN6198
Runt fågelstationen var det gott om nyponbuskar.

DSCN6201
Lite i historia i väntan på fåglarna.

DSCN6200
Mera historia.

DSCN6184
Rödstjärt visades upp.

DSCN6186
Den ville iväg och kämpade för att komma loss.

DSCN6191
Årsbestämning.

DSCN6193
Likaså här.

De kom inte bara ut och visade upp, de bjöd in oss i sina lokaler. Vilken fin gest! Vilken överraskning för oss!

DSCN6202
Arbetsrummet, vi smyger andäktigt in i det allra heligaste.

Vi fick till och med hjälp med att vakta våra tubkikare. Vilken elegant gest!

DSCN6203
Vad skall man ha på tapeten om  inte just detta?

Här inne mötte vi Margareta Wilhelmsson och hennes yngre medhjälpare Martin Isaksson. Vilket par! Margareta berättade och visade oss om ringmärkningen och Martin assisterade henne hela tiden. Martin berättade att han precis fyllt 11år, den 25 augusti. Jag frågade om det var barnbarn/mormor/farmor och då svarade Martin mycket artigt och trevligt, nej vi är goda vänner. Vilken fin kille!

DSCN6209
Ålder?

DSCN6212
Längd på vingen?

DSCN6213
Trädgårdssångare med Gert-Åke i bakgrunden.

DSCN6217
Hur mycket väger jag?

Det var mycket intressant med ringmärkningen. Margareta berättade att många av småfåglarna kalasade på fläder så hon och Martin blev tämligen blå om fingrarna när de höll på med märkningen. Margareta gav sig även tid att berätta om några av fåglarnas flyttvägar till värmen. Vad gäller lövsångaren flög de både på östra och västra sidan och så fanns det lövsångare som flög spikrakt ner. De som flög rakt ner klarade sig sällan….. Margareta berättade om flyttningsmönstret för nordliga resp sydliga populationer, om hur hybridiseringen påverkar flyttningsriktningen och vilka effekter det får.

När det gått en god stund så viskade jag till Lars-Olof att vi kanske skall tacka för oss och ge oss av. Nej, här kan jag sitta hela dagen och njuta blev svaret. Alltså stannade vi en bra stund till vilket Margareta och Martin tyckte var trevligt.

DSCN6219
Måste jag ligga upp och ner?

DSCN6223
Sävsångaren tittar förargat på Margareta.

DSCN6230
Ung törnsångare.

DSCN6233
Margareta och Martin.

DSCN6235
Margareta blåser för att se fettet på fågeln.

Bland fåglarna vi fick se var det rödstjärt, trädgårdssångare, rörsångare, sävsångare, lövsångare. Margareta berättade även att de i år hade ringmärkt inte mindre än 120 gräshoppsångare vilket fick undertecknad att stöna. Har själv inte lyckats med denna art i år och så har de haft rekord i ringmärkning!

Margareta berättade även att de tömde näten en gång i halvtimmen, att de märkt ovanligt mycket fågel idag, att 2014 märkte de fram till den 2 december och i år började de tidig vår. Det blir många timmar Margareta och en kollega lägger på fågelstationen. Vilken energi!

Vi tackade för en riktigt trevlig och innehållsrik timme tillsammans.

Efter fågelstationen gav vi oss ut till det största gömslet. Gluttsnäppor överallt i vattnet.

_2AJ6560.1
Gluttsnäppa, foto S-Å.

DSCN6275
Svartsnäppa gömmer sig.

_2AJ6604.1
Tofsvipa, foto S-Å.

Inne i gömslet hade ladusvalor häckat och ungarna flög runt våra huvuden.

DSCN6248
Ladusvalan tittar ner på oss.

Vi tyckte oss höra skäggmes på vägen ut till gömslet och fick det bekräftat på vägen tillbaks då deras roliga läte hördes i vassen.

Nu gick vi till det mindre gömslet. Samma fåglar så här stannade vi bara en kort stund.

DSCN6277
På väg ut till vassgömslet.

DSCN6279
Fångstnäten var stängda för idag.

DSCN6251
Gluttsnäppa igen.

Nu var det dags med lunch. Kl hade kommit till 12.30. Vi tog våra ryggsäckar och tillbaks mot trädgården vid Naturum. Skulle vi få lov att sitta här och äta vår medhavda matsäck. Gert-Åke som alltid ligger steget före oss andra var artig och gick in och frågade. Kom ut med ett leende och sa att det var helt OK. Vi slog oss ner vid två bord som stod i skuggan för nu steg värmen.

DSCN6284

Mys……….

Efter maten skulle vi köra en liten bit bort till ett hus som låg snett till vänster från Naturum sett. En rejäl byggnad med plats för många skådare. Här fick vi stifta bekantskap med pilgrimsfalkarna ännu en gång. De var upp och jagade och visade upp fin akrobatik i luften. En falk hade hoppat ner i en grop och tycktes speja efter byte därifrån. Närmast i dyn upptäckte vi ganska många större strandpipare och kärrsnäppor. Kärrsnäpporna hade borrat ner sig i dyn så de var lite svåra att artbestämma.

DSCN6288
Vacker vy från huset.

DSCN6297
En svårfångad pilgrimsfalk i rasande tempo.

DSCN6300
Naturum sett från huset.

När vi lämnade denna plats tyckte vi alla att vi skulle åka ut till Gubbnäsan nu när vi var så nära. Sagt och gjort. Vi fick en fin promenad i det härliga vädret och vi hann även stoppa i oss lite björnbär som växte i skrevorna på klipphällarna.

DSCN6302
Snart framme vid det oändliga havet.

DSCN6301
Varbergs fästning lite till vänster i bild.

DSCN6305
Oändligheten.

DSCN6306
Så vackert……………stenröset i förgrunden är från bronsåldern.

DSCN6308
Ännu mera vackert.

Tillbaks till bilarna………..nu skulle vi leta aftonfalk. Den var rapporterad en bit från Getterön vid Södra Näs, Träslöv.. Lars-Olof hade full koll på läget så nu tog han täten i trafiken. Vi följdes åt så gott det gick. Lätt att tappa bort varandra i alla rondeller vi passerade. Räcker med att ett par bilar har företräde så blir man av med varandra. Men allt gick galant. När framförvarande bil väntar in efterkommande så fungerar allt.

Fick vi då se den där aftonfalken? Vi körde ut i ett sommarstugeområde. Parkerade i en liten gata. Damen i huset där vi parkerade vände sig bara om och tittade när vi kom sen återgick hon till den bok hon satt och läste i. Hon var nog inte fågelskådare.

Läs och häpna, falken satt på taket på huset intill. Den var serverad utan att vi behövde leta det minsta. Fantastiskt!

DSCN6310
På detta hus satt falken men som ni ser har den lyft och flugit en bit bort.

DSCN6313
Gjusar skådar falk.

Den for upp och runt bland stugorna för att till sist sätta sig på stenarna ute vid vattnet. Verkade orädd, ungfågel. Det var full aktivitet med ungdomar som surfade i vattnet men falken gick ner en bit bort och satt en god stund och putsade fjädrarna. Trevligt inslag. När den suttit där en god stund bestämde vi oss för att gå närmre och kanske få en bild på den. Vi måste sett lustiga ut där vi försiktigt tassade fram över fältet. Vi kom ganska nära och fick några bilder.

IS7K9840.1
Aftonfalk, foto S-Å.

Efter denna trevliga stund skulle vi ta oss till Morups-Tånge. En fin lokal en bit söderut. Vi körde och körde och vände uppåt igen och så plötsligt var vi där. Inte lätt med alla småvägar. Detta är en lokal som verkligen är värd ett besök. Vackert, rogivande och några steg tillbaka i tiden. Stressfritt om man så säger.

DSCN6351
Vi började skåda direkt på parkeringen.

En ”levande” bonde i blå overall var ute och tittade till sina hästar inför kvällen. Han klappade om dem allesammans och det såg så himla fridfullt ut. Några av hästarna blev nyfikna på oss.

DSCN6353
Hästarna samlade sig hos husbonden.

DSCN6354
En vilje följa med Lars-Olof.

Här ute fick vi se storspov, stenskvätta, småskrake, massor av ungstarar, ejder mm.

DSCN6356
Nästan som Öland…………..

DSCN6358
Tisteln trivdes i sanden.

DSCN6360
Morups-Tånge.

DSCN6361

DSCN6362
Och denna lilla blomma får avsluta vår fantastiska dag.

Klockan hade nu kommit till 18.00. Vi ville egentligen inte avbryta men vi skulle hinna äta innan vi startade hemfärden.

Vi stannade till vid Laxbutiken i Heberg och fick oss serverat en delikat måltid. Tror de steker laxen på sekunden exakt. Verkligen gott.

Efter måltiden tog vi adjö av varandra på parkeringen. Alla var så nöjda med dagen. Ringmärkningen rankade vi högt men även aftonfalken och pilgrimsfalkarna.

Två timmar tog det hem så ca 21.00 var vi nog alla på hemmaplan utom de som stannade kvar däruppe.

Margareta

 

Artlista

knölsvan  bläsgås  grågås  kanadagås  vitkindad gås  gravand  snatterand  kricka  gräsand

ejder  knipa  småskrake  storskarv  gråhäger  havsörn  brun kärrhök  ormvråk  tornfalk  aftonfalk  pilgrimsfalk

trana  strandskata  st strandpipare  ljungpipare  tofsvipa  kustsnäppa  kärrsnäppa  brushane  enkelbeckasin

storspov  svartsnäppa  rödbena  gluttsnäppa  grönbena  drillsnäppa  skrattmås  fiskmås  silltrut gråtrut havstrut

skräntärna  tamduva  ringduva  ladusvala  ängspiplärka  gulärla  sädesärla  rödstjärt  stenskvätta

sävsångare  rörsångare  törnsångare  trädgårdssångare  lövsångare  skäggmes

skata  kaja  råka  kråka  stare  gråsparv  pilfink  steglits  sävsparv