Söndagen, 22 juni, var det åter dags för exkursion i föreningen. Vi var inte många gjusar som vaknat tidigt denna härliga morgon. 6st kunde vi räkna in i de två bilar som gav sig iväg mot Klagshamns udde, vilket var vårt första stopp för dagen.
Vi samlades först i Hörby vid ICA, 2st i samma bil! Sen mötte vi bil nr 2 vid Shell i Gårdstånga, 4st i denna bil! Först lite planeringssnack……..vi hade lite gråsparvar som flög runt våra fötter………..undrar om de också firat midsommar? Sen hörde vi en fågel i busken bakom som snarkade…..jo, det lät så. Den mest vane av oss, Lars-Olof, bestämde direkt näktergal. Efter en stund började han knäppa och sjunga och då kunde vi andra också artbestämma.
Gråsparv……, jag är nyvaken!
Vi var framme i Klagshamn ungefär kl 07.30. Solen sken men hade konkurrens av moln både tunga med regn och lite mer skyiga. Det var ca 15 grader och en vind som var uppfriskande. Med andra ord en jättefin morgon.
Vi parkerade i vår vanliga ficka och traskade ut till tornet för att se vad det bjöds på idag. Det första vi observerade var tornseglare, mängder av tornseglare. En bit bort flög de omkring som en hel flugsvärm. De andra svalorna, ladu-, hus- fanns också på plats. Och göken förstås, det var nog det första lätet för dagen. Vi inte bara hörde utan såg honom också, ett flertal gånger.
Vi skådade av viken, tärnor, måsar och trutar av alla de slag fanns på plats. I dammen snett bakom oss hördes en flitig rörsångare nästan hela tiden. Brun kärrhökshane kom också flygandes. När vi står där, lyssnar och spanar kommer det plötsligt 5 skäggmesar flygandes. Modell yngre. Oj, vad söta de är! Att det var den yngre generationen både såg och förstod vi då de inte dök ner i vassen som de äldre brukar göra. Här satte de sig synligt, förvisso for de fram och tillbaka men vi fick se dem ordentligt.
Skäggmes, foto Göran
Skäggmes, foto Göran
Skrattmås
Fisktärna spanar ut över havet
Efter 1,5 timme här bestämde vi oss för att dra vidare.
Ungar till hussvala
Vi var inte särskilt sugna på Bunkeflo strandängar utan valde att åka till Foteviken. Men först en fika vid bilarna. När vi står där och njuter av kaffet plingar larmet hos Joakim och Lars-Olof. En rödvingad vadarsvala vid Vellinge ängar. Ingen tvekan om vart vi vände bilarna, Foteviken fick vänta.
Vi hade 19 min väg dit. Vi hoppades verkligen att den skulle rasta en god stund. Nytt kryss för alla utom Lars-Olof. Vi kom nästan rätt direkt, körde efter gps:n i Joakims telefon. Kom först lite fel, in på en fabriksgård, ut igen och in på den rätta vägen. Vi kom dit som bil nr 3 och 4 och när vi körde därifrån stod det väl 20 bilar på plats. Fågelskådning är härligt!
Vi traskade ut till den plats varifrån fågeln var utlarmad. De som fanns på plats pekade generöst och visade var den stod. Jaaa, där stod den ju! Häftigt! Vi beundrade, fotograferade, skämtade och mådde sådär riktigt bra som man gör när man når målet. Skämtet handlade bl a om att det var dags att fira igen! Nytt kryss för gjusarna på exkursion! Tårta och kaffe på ett fik någonstans väntade oss.
Här på samma plats fanns skärfläckor, strandskator, sånglärkor, rödbenor mm
Vackert träd med mycket historia
Här är gjusarna på väg
Kan det se bättre ut?
RÖDVINGAD VADARSVALA, foto Joakim
Vår förbindelse till Europa
Joakim hade svårt att lämna vadarsvalan
Fågelskådare på kö
Efter knappt 1 tim drog vi oss från vadarsvalan mötandes folk som ivrigt frågade om den stod kvar.
Nu blev det Foteviken! Vi körde runt den vik vi stått vid och ”landade” på andra sidan. Först körde vi till vägens ände för att se om jaktfalken fanns kvar som Lars-Olof och Lasse sett för någon dag sedan. Men nej, den var borta.
Tänk att vi överlevde midsommar
Vi parkerade på tillåten plats för att gå ut till gröna jaktstugan. Härifrån kunde vi nu på motsatta sidan se alla skådarna som tittade på vadarsvalan.
Jaktstuga? Ja, den kallas så
Sädesärla på jaktstugans ”tak”
Sommar
Här stod vi
På denna plats fick vi se mycket fågel, prutgås, bläsand, gravand, gluttsnäppa, rödbena, tofsvipa, st strandpipare mm. Svalorna drog tätt över våra huvuden. De hade motvind när de skulle in över land och orkade inte riktigt lyfta.
Ladusvala i motvind
Bara en lokal till och sen fika. Denna gång var det Skanörs soptipp vi besökte, här skulle vi leta upp den svarthakade buskskvättan. Här blev det nit. Det mesta vi såg var starar som samlade sig i flockar. De flög fram och tillbaka och landade oftast hos korna innanför stängslet.
Nu drog vi till Annas Bageri i Ljunghusen. Mmm, vad det smakade gott med god bakelse och kaffe. Belöning för att vi steg upp kl 04.30 i morse och hade turen få se en ny art. Här gick vi igenom dagens artlista och något häpna konstaterade vi att vi sett inte mindre än 60 arter på dessa timmar.
Sol, bakelse och trevlig samvaro, kan man önska mer?
När vi suttit på uteserveringen en god stund skulle vi börja dra oss mot norr igen. Husie mosse stod på tur för besök. Men här behagade de mörka molnen släppa ifrån sig rejält med väta så vi avbröt helt enkelt exkursionen och drog hemåt.
Kl hade kommit till 13.00 och vi var mycket nöjda för att inte säga jättenöjda med dagen.
Margareta
Artlista
Knölsvan Grågås Vitkindad gås Prutgås Gravand Bläsand Kricka Gräsand Skedand Ejder Knipa
Fasan Storskarv Gråhäger Röd glada Brun kärrhök Tornfalk Sothöna Strandskata Skärfläcka St strandpipare
Tofsvipa Rödbena Gluttsnäppa Skrattmås Fiskmås Gråtrut Havstrut Skräntärna Kentsk tärna Fisktärna Småtärna
Tamduva Ringduva Gök Tornseglare Sånglärka Backsvala Ladusvala Hussvala Sädesärla Näktergal Rödstjärt
Koltrast Björktrast Rörsångare Törnsångare Svarthätta Gransångare Lövsångare Skäggmes
Skata Kaja Råka Kråka Stare Gråsparv Grönfink Hämpling Sävsparv
RÖDVINGAD VADARSVALA