Vombsjön och Krankesjön

Vombsjön och Krankesjön 9 november 2013

Naturen är aldrig död… och ingenting kan stoppa Gjusarna!

Regn, rusk, blåst, mörkt och ruggigt… vad gör vi? Skall vi ställa in dagens exkursion?

Lars-Olof ringde tidigt på morgonen och frågade hur vi skulle hantera det uppkomna läget. I Eslöv regnade det medan det ännu så länge bara duggade i Hörby.

Eftersom vi skulle ha omlastning av almanackor och vykort vid Vombsjöns utlopp så bestämde vi att åtminstone ta oss dit och sedan där avgöra fortsättningen för dagen.

Till vår glädje stod det en bil med två skådare, Lena och Lennart, och väntade på parkeringen vid ICA när vi kom dit. Regnet hade nu börjat så vi vevade bara ner rutan och vidtalades utan att lämna bilarna. Mot Vombsjöns utlopp.

Ganska exakt kl 08.00 stannade vi vid parkeringen vid rökeriet. Gänget, 1bil med 3 pers, från Eslöv fanns redan på plats. Medan vi stod i regnet och diskuterade kom även Jan i Dalby och anslöt sig till oss. Allt som allt 8 pigga gjusar ute i rent ut sagt skitväder!

Vi lastar över almanackor och vykort när Lena, som står vänd mot bäcken, lugnt säger….hägern är ute och flyger i alla fall. Den vinklar sig lite och då ser hon och vi andra att den är kritvit…..en ägretthäger mitt framför ögonen på oss. Bra att du stod på det hållet Lena! Hägern försöker dra ut över Vombsjön men vänder när den bara nått ut en liten bit och flyger tillbaks dit den kom ifrån.

Denna trevliga upplevelse gjorde att suget efter skådning åter väcktes till liv, trots vädret.

Vi bestämde oss för att skåda lite grann och köra den lilla biten på 500m bort till tornet vid ängarna, där vi skulle få tak över huvudet. Där var det riktigt behagligt att stå. Eftersom vi inte var fler än 8 så fick alla plats.

vomb1
Bara glada miner, foto Margareta

vomb2
Något blött men tak över huvudet, foto Margareta

Det mesta vi såg var grågäss i sjön och vitkindade på åkern. Men efterhand som våra tuber vandrade över vattnet upptäckte vi vigg, knipa, skäggdopping, brunand mm Och vi som trodde det skulle vara näst intill dödläge med fåglar. Då säger Lennart………naturen är aldrig död! Så sant som det är sagt!
Efter en stund här, och dropparna blivit lite mindre och färre, tyckte vi att en tur bort till Vombs ängar kunde passa nu när vi ändå gett oss ut. Steglitser upptäcktes av Jan i första bilen. Vi körde ända in till tornet vid den trasiga bron.

vomb3
På väg till tornet längst in vid Vombs ängar, foto Margareta

Här fikade vi och skådade samtidigt. Det var gott med lite värme innanför västen.

vomb4
Ängarna vattenfylldes, foto Margareta

Ormvråk, vitkindade gäss, gräsänder, starar, tofsvipor mm fick vi se. Gert-Åke upptäckte en duvhök, den behagade flyga förbi tornet där vi stod. Den obligatoriska tornfalken saknade vi. Men precis när vi skulle sätta oss i bilen vänder sig någon om mot tornet och får se tornfalken ryttlandes bara en liten bit bort. Han kände nog på sig att vi ville se honom.

tornfalk
Tornfalk, foto Margareta

Nu hade regnet upphört och vi var sugna på mer fågel så nu bar det av till Silvåkratornet och Krankesjön. Och stunden här gav hur mycket som helst. Några fick se snatteränder flyga iväg. Inte blev de skrämda därtill var avståndet för stort. Vi som kom lite bakefter fick både höra och se gärdsmygen nere vid de första trappstegen.

Mycket sothöns i viken och bland alla dem upptäckte Jan 2 salskrakehonor. Det flög förbi björktrastar i flock. En rödvingetrast satte sig i trädet bredvid oss. Grönsiskorna och gråsiskorna flög på kors och tvärs förbi våra huvuden. Nötväckan dök upp likaså trädkryparen och mitt i allt kom det två sånglärkor flygandes över våra huvuden. Återvände de eller hade de glömt lämna landet? Vi var uppspelta över att se så mycket fågel, vi som trott på nollresultat. Då kom det igen från Lennart………naturen är aldrig död!

Sen hade vi sådan tur att de olika siskorna behagade sätta sig i trädet bredvid och vi kunde studera dem riktigt bra. Näpna, i synnerhet gråsiskorna med sitt röda på huvudet. De lämnade trädet och landade på backen där de var fullt sysselsatta med att plocka i sig frön. Vi stod högst upp och marken liksom rörde på sig under våra fötter ner vi tittade ner.

grasiskor_vomb
Gråsiskor, foto Margareta

grasiskor_vomb2
Gråsiska sedd uppe från tornet, foto Margareta

En ringduva kom flygandes och knölsvanarna var också uppe och flög.

knolsvanar
Knölsvanar på väg, foto Margareta

Efter tornet gick vi till gömslet men där kammade vi noll. Hoppades på att få se skäggmes men det ville sig inte idag. Däremot fick vi se solen titta fram en liten liten stund.

gömslet1
Här vid gömslet var det riktigt behagligt, foto Margareta

solen_tittade
Solen tittade fram, foto Margareta

Vi återvände till bilarna för att köra till Näbblinjen i Vombs fure. Tyvärr kunde vi inte skåda där då ett annat gäng var ute och tränade sina hundar. Vi fortsatte i stället en bit fram till Äskebäskan. Kom en riktigt rejäl skur så vi passade på att fika i våra resp bilar. Regnet upphörde och vi gick ner till sjön. Vackert i naturen med alla rödbruna boklöv som täcker marken.

gjusar_på_väg
Gjusar på väg utför, foto Margareta

höstbild_vomb
Höstbild vid Vombsjön, foto Margareta

Här fick vi se lite fågel till bl a storskrake men framförallt fick vi se en havsörn som kom ensam flygandes och strax därefter kom det två men från motsatt håll. Var det nr ett som hämtat nr två? Antingen hade de akrobatisk uppvisning eller så var de inte sams. De hängde stundtals i varandras klor.

äskebäskan
Lite historia om Äskebäskan, foto Margareta

Här avslutade vi dagen som hunnit fram till 12.20. och himlen var nästan blå över våra huvuden.
Men enl prognosen var det mer regn på gång så det var gott att komma hem i värmen.

som det kan bli
Som det kan bli, foto Margareta

Våra proffsiga fotografer var på konferens så ingen fågel i närbild.

Margareta

 

Artlista 16 november

Kanadagås
Grågås
Sångsvan
Mindre sångsvan
Knölsvan
Gräsand
Smådopping
Fasan
Blåmes
Talgoxe
Nötskrika
Skata
Kråka
Kaja
Råka
Korp
Gråsiska
Mindre korsnäbb
Domherre
Röd glada
Ormvråk
Fjällvråk
Kungsörn
Havsörn
Sparvhök
Tofsvipa
Skrattmås
Fiskmås
Gråtrut
Skogsduva
Tamduva
Ringduva
Större hackspett
Rödhake
Koltrast
Björktrast